Lübnan'daki patlamalar sonrası İran'da uçaklara 'haberleşme cihazı' yasağı
İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Yazerlu, uçuş emniyetini sağlamak için cep telefonu dışında çağrı cihazı, telsiz gibi elektronik iletişim cihazlarının uçağa alınmasının yasaklandığını duyurdu.
DUVAR - Lübnan'da birer gün arayla yaşanan eş zamanlı çağrı cihazı ve telsiz patlamalarından haftalar sonra İran, uçaklara cep telefonu dışında elektronik haberleşme cihazların alınmasını yasakladı. Daha önce basına yansıyan haberlerde, Lübnan'da 17-18 Eylül'de Hizbullah'ın da kullandığı mobil çağrı cihazları ve el telsizlerinde yaşanan ve 42 kişinin ölümüne yol açan patlamaların ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun, tüm üyelerine her türlü iletişim aygıtını kullanmayı yasakladığı ileri sürülmüştü.
Anadolu Ajansı'nın İran resmi haber ajansı IRNA'dan aktardığına göre, İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü Cafer Yazerlu, konuya ilişkin açıklamasında, uçuş emniyetini sağlamak için cep telefonu dışında çağrı cihazı, telsiz gibi elektronik iletişim cihazlarının uçağa alınmasının yasaklandığını duyurdu. Yazerlu, söz konusu yasak kararının yolcu kabini ve kargo bölümünü de kapsadığını ve yolculardan cep telefonu dışındaki elektronik haberleşme cihazlarını uçağa taşımaktan kaçınmaları gerektiğini söyledi.
İRANLI BÜYÜKELÇİ DE YARALANMIŞTI
17 Eylül Salı günü yerel saatle 15.00 sıralarında Lübnan’daki Hizbullah mensuplarının da kullandığı mobil çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşanmıştı. Yaklaşık 1 saat süren patlamaların ardından basına yansıyan ilk haberlerde çağrı cihazlarının ‘siber saldırı’ yoluyla infilak ettirildiği söylense de daha sonra yapılan değerlendirmeler, çağrı cihazlarının bataryasına henüz Hizbullah’a teslim edilmeden önce az miktarda patlayıcı madde yerleştirildiği olasılığı üzerinde yoğunlaşmıştı.
Patlamalarda İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mücteba Amani’nin de yaralandığı açıklanmış, İran Amani’nin de diğer pek çok kişi gibi patlamada gözlerini kaybettiği iddiasını yalanlamıştı.
Bu olaydan bir gün sonra, 18 Eylül’de bu sefer de yine Hizbullah üyelerinin de kullandığı telsizlerde eş zamanlı patlamalar meydana gelmişti. Bu iki olayda aralarında Hizbullah üyelerinin de olduğu en az 42 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin ise yaralandığı açıklanmıştı. İsrail’in daha sonra Beyrut'a düzenleyeceği bir hava saldırısında doğrudan hedef alacağı ve öldüreceği Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın patlamalarda yaralanmadığı belirtilmişti. İsrail olayın sorumluluğunu üstlenen resmi bir açıklama yapmazken, Hizbullah ve İran, patlamalardan Tel Aviv’i sorumlu tutmuştu.
REUTERS: DEVRİM MUHAFIZLARI YASAK KARARI ALDI
Söz konusu patlamaların ardından İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun, tüm üyelerine her türlü iletişim aygıtını kullanmayı yasakladığı da ileri sürülmüştü. Reuters haber ajansına konuşan İranlı iki üst düzey güvenlik yetkilisinden biri, Devrim Muhafızları Ordusu'nun patlamaların ardından geniş çaplı bir operasyon başlattığını, sadece iletişim araçlarının değil tüm cihazların incelendiğini söylemişti. Yetkili, bu cihazların ya 'ev yapımı' olduğunu ya da Çin veya Rusya'dan ithal edildiğini belirtmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)