Lübnan'daki patlamaların ardından Norveç'te 'çağrı cihazı' soruşturması

Norveç, Lübnan'da infilak ettirilen çağrı cihazlarının tedarikinde bir Norveç vatandaşının sahibi olduğu Norta Global firmasının rol aldığının iddia edilmesinin ardından soruşturma başlattı.

Beyrut/ Lübnan (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan'da Hizbullah üyelerinin de kullandığı çağrı cihazları ve telsizlerde yaşanan ve aralarında Hizbullah üyelerinin de olduğu 37 kişinin öldüğü patlamaların ardından Norveç'te çağrı cihazlarının tedarikiyle ilgili soruşturma açıldı.

AA'nın aktardığına göre, Norveç, infilak ettirilen çağrı cihazlarının tedarikinde bir Norveç vatandaşının sahibi olduğu Bulgaristan merkezli Norta Global isimli firmanın rol aldığının iddia edilmesinin ardından 'ortaya atılan bilgilerle ilgili' soruşturma başlattı.

'OLASI TEDBİRLERİ DEĞERLENDİRMEYE DEVAM EDİYORUZ'

Buna göre, Norveç Polisi, NRK radyosuna yaptığı açıklamada, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarının tedarikinde bir Norveçlinin üzerine kayıtlı Bulgaristan merkezli Norta Global firmasının rol aldığı iddiası hakkında açıklama yaptı.

Polis, 'ortaya atılan bilgilerle ilgili' soruşturma başlattıklarını ve olası tedbirleri değerlendirmeye devam ettiklerini belirtti.

BULGARİSTAN: HERHANGİ BİR GÜMRÜK İŞLEMİ TESPİT EDİLEMEDİ

Ppatlamaların ardından Bulgaristan merkezli, Norveçli bir kişi üzerine kayıtlı Norta Global isimli firmanın da tedarik zincirinin bir parçası olduğu iddia edilmişti. Macaristan basınında yer alan haberlerde, BAC Consulting ve Norta Global firmalarının CEO'ları dışında ofisi, tesisi veya personeli olmayan 'posta kutusu şirketler' olduğu aktarılmıştı.

Bulgaristan İstihbarat Servisi DANS da bu iddialar üzerine konuya ilişkin soruşturma yürütüldüğünü belirterek, "Söz konusu ürünlerin Bulgaristan'dan geçtiğine dair herhangi bir gümrük işlemi tespit edilmedi" bilgisini paylaşmıştı.

ICOM: BİZİM ÜRÜNÜMÜZ OLMA OLASILIĞI SON DERECE DÜŞÜK

Patlamaların ardından gündeme gelen bir diğer şirket ise Japonya merkezli Icom oldu. Patlamaların çarşamba günü yaşanan ikinci dalgasında infilak ettirilen el telsizlerinin üzerinde 'Icom' markası ve 'Japonya'da üretilmiştir' ibaresinin olduğu görülmüştü. Şirket, olayın ardından yaptığı ilk açıklamada, söz konusu telsiz modelinin üretimini bundan yaklaşık 10 sene önce durdurduklarını bildirmişti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, şirketten 20 Eylül Cuma günü konuya ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. Icom'dan dün yapılan açıklamada, Lübnan'da patlatılan cihazların büyük olasılıkla şirketin ürünleri olmadığı ifade edildi. Şirket, açıklamasında, "Şu ana kadar açığa çıkan çeşitli bilgilerin ışığında, patlayan cihazların bizim ürünlerimiz olma olasılığı son derece düşük" ifadelerini kullandı. 

Ne olmuştu?

Lübnan'da 17 Eylül Salı günü Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar meydana geldi. Patlamalarda ikisi çocuk olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 kişi yaralandı. Ülkede 18 Eylül'de de çok sayıda telsizin patlatılması sonucu 25 kişi yaşamını yitirdi, 608'den fazla kişi yaralandı.

Hizbullah Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tuttu. Tel Aviv'den patlamaları doğrudan üstlenen bir açıklama gelmezken, İsrail ordusu 20 Eylül'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'a hava saldırısı düzenledi. Lübnan, saldırıda en az 14 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail, saldırıda hedef alınan Hizbullah operasyon komutanı İbrahim Akil'in öldüğünü duyururken, Hizbullah da Akil'in öldüğü açıklamasını doğruladı.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana taraflar arasında zaman zaman şiddetlenen çatışmalar meydana geliyor.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)