Lukaşenko: Ukrayna Belarus hava sahasına girdi, hedefler imha edildi

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Ukrayna'dan fırlatıldığını iddia ettiği cisimlerin Belarus ve Rusya toprakları üzerinde imha edildiğini ileri sürdü.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. (Fotoğraf: Arşiv/ Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı iki yılı aşkın süredir devam ederken, Ukrayna'nın Rusya'nın Kursk bölgesine başlattığı saldırı da beşinci gününde. Rusya Savunma Bakanlığı, bugün bir açıklama yaparak, Rusya güçlerinin Ukrayna'nın Kursk saldırısını 'püskürtmeye devam ettiğini' bildirdi. Sınır bölgesindeki çatışmaların devam ettiği bilgisi basına yansırken, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna'dan fırlatılan nesnelerin ülkesinin hava sahasını ihlal ettiğini ve pek çok hedefin Belarus üzerinde imha edildiğini savundu.

'UKRAYNA, HAVA SAHAMIZI İHLAL ETTİ'

Belarus'un Belta haber ajansının aktardığına göre, Devlet Başkanı Lukaşenko, bugün Shklov bölgesine yaptığı çalışma ziyareti sırasında bir gece önce yaşandığını ifade ettiği olay hakkında açıklamada bulundu. Belarus Hava Kuvvetleri'nin 9 Ağustos Cuma günü yerel saatle 18.10'da yüksek teyakkuz haline geçirildiğini anlatan Devlet Başkanı, "Gerçek şu ki (bunun ilk defa olmadığından şüpheleniyoruz) Ukrayna Hava Kuvvetleri tüm kuralları çiğnedi ve Belarus'un hava sahasına girdi" ifadelerini kullandı.

Doğu istikametinden yaşandığını iddia ettiği olay hakkında değerlendirmede bulunan Lukaşenko, "Hava savunma kuvvetleri bu hedefleri durdurmak için tam teyakkuz haline geçirildi. Bunlardan yaklaşık bir düzine vardı" dedi, saat 19.04 itibarıyla pek çok hedefin hava kuvvetlerince Belarus toprakları üzerinde imha edildiğini ileri sürdü.

'KALANINI RUS HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ İMHA ETTİ'

İmha edildiğini söylediği nesnelerin saldırı insansız hava araçları (İHA) olduğundan şüphelendiklerini anlatan Belarus Devlet Başkanı, geri kalan nesnelerin ise 'Rusya Federasyonu'na transfer edildiğini' söyledi. Lukaşenko, Rusya Genelkurmay Başkanlığı'na atıfla, söz konusu hedeflerin de Yaroslavl yakınlarında vurulduğunu söyledi, "Rus hava savunma sistemlerince durdurulup imha edildiler" ifadelerini kullandı.

Lukaşaneko, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ukrayna buna neden ihtiyaç duyuyor anlamıyorum. Bunu çözmemiz gerekiyor. Daha önce de ifade ettiğim gibi, onlara provokasyonların yanıtsız kalamayacağını açık bir şekilde dile getirdik."

'KURSK'TA SİPER KAZIYORLAR'

Söz konusu hedeflerin hem Belarus hem Rusya toprakları üzerinde imha edildiğini anlatan Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna'nın 'iki gün önce Kursk istikametinde saldırı düzenlediğini, 30-35 kilometre ilerlediğini ve buralarda siper kazdığını' söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)