Lütfü Türkkan: 28 Şubat'ın yasakçı zihniyetinden ne farkınız var?

Gebze'de bir lisede elbise giyen öğrencilerin mezuniyet törenine alınmamasına tepki gösteren İYİ Partili Lütfü Türkkan, yaşananların 28 Şubat'ın yasakçı zihniyetinden farkı olmadığını belirtti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gebze Alaettin Kurt Anadolu Lisesinde öğrencilerin elbise giydikleri gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmamasına tepki gösteren İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Gebze’de yaşananların 28 Şubatın yasakçı zihniyetinden farkı olmadığını belirtti.

İYİ Partili Lütfü Türkkan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sorular yönelten Türkkan, Türkiye Maarif Modelinde öğrencilerin velilerinin rızasını almalarına rağmen giyinme konusunda adeta formatlandığı belirterek, bu durumun anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu belirtti.

Açık kıyafet anlayışının okul yöneticilerinin zihin yapısına göre belirlenmesinin kanunları çiğnemek olduğunu ifade eden Türkkan, bu durumun 28 Şubat zihniyeti uygulamalarından farkı olmadığını, Türkiye’yi kutuplaştıran ve insanları ayrıştıran uygulamaların yükseköğrenimden sonra ortaöğrenime de sıçradığını söyledi.

Türkkan’ın Bakan Tekin’e yönelttiği sorular ise şu şekilde;

"1)           Gebze Alaettin Kurt Anadolu Lisesinde 2024 yılı mezuniyet töreninde; Anayasa ve kanunlarda kıyafet özgürlüğü ile ilgili bir yasak olmamasına rağmen, öğrencilerin 18 yaşından küçük olmalarından ötürü velilerinin de onayı olmasına rağmen öğrencilerin kıyafetlerine adeta bir sanal yasak konulmasının gerekçesi nedir?

2)           Liselerde ve diğer okullarda gerçekleştirilen mezuniyet törenlerinde öğrencilerin kıyafetlerinde farklılıklar ve benzerlikler olmasına rağmen “açık kıyafet” kıstası neye göre belirlenmektedir? Burada okul yönetimlerinin keyfi ve kendi dünya görüşlerine göre kıyafetleri değerlendirmelerinin önüne geçebilmek için Bakanlığınız tarafından bir kriter belirlenmesi düşünülmekte midir?

3)           Öğrencilerin mezuniyet töreninde giyecekleri kıyafetleri önceden okul yönetimine onaylatmaları zorunluluğunun gerekçesi nedir? Bu uygulamada okul yönetiminin keyfiyeti mi söz konusudur? Yoksa Türkiye’de Bakanlığınıza bağlı okullarda böyle bir uygulama bulunmakta mıdır? Varsa böyle bir uygulama Anayasaya ve kanunlara aykırı değil midir?

4)           Yukarıda belirtilen hadiselerle ilgili olarak öğrencilerimizin öğrenim gördükleri okullarından mezuniyetlerinde yaşatılan travma kabul edilebilir değildir. Söz konusu okulda halen öğrenim gören ve 2024-2025 eğitim sezonunda mezun olan öğrencilerin benzer durumları yaşamaması adına okul yönetiminin değiştirilmesi, değiştirilmesi düşünülmüyor ise bir sonraki mezuniyette öğrencilerin aynı endişeleri taşımaması için Bakanlığınızın herhangi bir tavsiye ve görüş açıklanması olacak mıdır?

5)           Olay yerine çağrılan jandarma tarafından öğrencilerin ve velilerin kendi mezuniyetlerine katılmalarının engellemesi Bakanlığınız tarafından nasıl karşılanmaktadır? 

6)           Gebze Alaettin Kurt Anadolu Lisesinde yaşanan ve Türkiye’nin diğer liselerinde de yaşanan kıyafet yasağının, 28 Şubat zihniyeti uygulamalarından farkı nedir? Türkiye’yi kutuplaştıran ve insanları ayrıştıran uygulamaların yükseköğrenimden sonra ortaöğrenime de indirgenmesi kabul edilebilir bir durum mudur?"