Macaristan, Almanya ile dışişleri bakanları görüşmesini iptal etti: 'Siyasi değil'

Macaristan Dışişleri Bakanlığı, Bakan Szijjarto'nun 'takvimindeki öngörülmeyen bir değişiklikten ötürü' Almanya Başbakanı Baerbock'un ziyaretinin ileri bir tarihte yapılmasını talep ettiğini açıkladı.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock. (Fotoğraflar: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun 8 Temmuz Pazartesi günü Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de yapacağı görüşmeyi, Macar tarafının iptal ettiği bildirildi. Alman basınının Almanya Dışişleri Bakanlığı'na dayandığı haberlerinde, Baerbock'un 8 Temmuz’da Budapeşte ziyaretini gerçekleştirmeyeceği belirtirken, Macaristan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iptalin 'siyasi değil teknik sebeplerinin' olduğuna işarete edildi. 

ALMANYA: GÖRÜŞME MACARİSTAN TARAFINDAN İPTAL EDİLDİ

AA'nın aktardığına göre, Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Baerbock’un Szijjarto ile yapacağı görüşmeyi Macar tarafının iptal ettiği kaydedildi. Alman tarafının görüşmenin iptal edilmesinden üzüntü duyduğu aktarılan açıklamada, “İki dışişleri bakanı arasında bizzat yapılacak ciddi ve dürüst bir görüşme, Başbakan Orban'ın sürpriz ve koordinasyonsuz Moskova ziyareti bakımından çok önemli olurdu” denildi.

MACARİSTAN: TAKVİMDEKİ ÖNGÖRÜLMEYEN BİR DEĞİŞİKLİKTEN ÖTÜRÜ...

Macaristan Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin olarak bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada, iptalin siyasi değil, teknik gerekçelerle yaşandığı ifade edildi. Açıklamada, "Bakanın takvimindeki öngörülmeyen bir değişiklikten ötürü, Dışişleri Bakanı, ziyaretin ileri bir tarihte, umut ederiz ki yakın gelecekte yapılmasını talep etti" denildi. Bakanlığın açıklamasında, "Sebep tamamen teknik, siyasi değil" ifadeleri kullanıldı.

ORBAN, BİR GÜN ÖNCE PUTIN'LE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, dün Moskova’yı ziyaret ederek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana ilk defa Kiev'i de ziyaret eden Orban’ın Moskova ziyareti hem Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel hem de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından eleştirilmişti. Michel, barış misyonu yürüttüğünü belirten Orban için "AB dönem başkanlığının, AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur" ifadesini kullanmıştı. Borrell de Orban’ın hiçbir şekilde AB'yi temsil etmediğini dile getirmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)