Macaristan Başbakanı Orban'dan AB liderlerine 'Trump' mektubu

Macaristan Başbakanı Orban; Ukrayna, Rusya, Çin ve ABD'de yaptığı 'barış misyonu' ziyaretlerinin ardından AB liderlerine mektup yazarak AB'nin 'ABD'den kopya edilen savaş politikasını' eleştirdi.

Macaristan Başbakanı Orban ve dönemin ABD başkanı Trump, Beyaz Saray'da. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın kasımda yapılacak seçimlerde yeniden seçilmesi halinde, 2 seneyi aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşında barış için 'derhal' arabulucu olmaya hazır olduğunu söyledi. AB dönem başkanı Macaristan'ın Başbakanı Orban, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'e hitaben yazdığı ve tüm AB liderlerine de gönderilen mektupta, Trump'ın olası arabuluculuğunu anlattı. Mektup, Orban'ın Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le yaptığı 'barış misyonu' görüşmelerinin ardından kaleme alındı.

'BUNUN İÇİN DETAYLI, İYİ TEMELLENDİRİLMİŞ PLANLARI VAR'

Orban'ın söz konusu mektubu, AB Komisyonu'nun Macaristan'ı boykot kararından bir gün sonra, Trump'ın cumartesi günü bir seçim mitinginde silahlı saldırıya uğramasından ise iki gün sonra basına yansıdı. Orban, Ukrayna savaşı dolayısıyla AB ve ABD'nin yaptırım uyguladığı Rusya'nın Devlet Başkanı Putin'le başkent Moskova'da bir araya gelmiş, AB'nin dün aldığı boykot kararının da bununla bağlantılı olduğu ileri sürülmüştü. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Orban, AB liderlerine gönderdiği mektupta, "Şunu emin bir şekilde söyleyebilirim ki (Trump) seçim zaferinin hemen ardından, resmen göreve gelmesini beklemeden derhal barış arabulucusu olarak görev yapmaya hazır olacaktır. Bunun için detaylı ve iyi temellendirilmiş planları var" ifadelerini kullandı. 

'ABD'NİN SAVAŞ POLİTİKASINI KOPYALIYORUZ'

Orban, mektubunda mevcut ABD Başkanı ve Demokratların başkan adayı Joe Biden'a da değindi. Biden'ın seçim yarışında kalmak için 'çok büyük çaba' gösterdiğini söyleyen Macaristan Başbakanı, Biden'ın 'ABD'nin mevcut savaş politikasında değişiklik yapma kabiliyeti olmadığını' savundu. Orban, AB'nin 'transatlantik birliği adına ABD'nin savaş politikasını kopyaladığını' söyleyerek, "Şu ana kadar egemen ve bağımsız bir Avrupalı strateji ya da siyasi eylem planımız olmadı" ifadelerini kullandı. Orban, bu politikanın devam etmesinin gelecekte mantıklı olup olmadığını ele alma teklifinde de bulundu. 

Mektubunda Rusya ile 'doğrudan diplomatik iletişim kanallarını yeniden açma' önerisini yapan Macaristan Başbakanı, bu esnada Kiev'le üst düzey temasların sürdürülmesi ve 'bir sonraki barış konferansının yöntemleri konusunda' Çin'le görüşülmesini teklif etti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)