Macaristan'dan 'İsveç' açıklaması: Orban'a yönelik eleştirilerden rahatsızız
Macaristan hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs ülkesinin, Stockholm'ün Başbakan Viktor Orban'a yönelik eleştirilerinden rahatsızlık duyduğunu ve bu nedenle İsveç'in NATO'ya katılımını ertelediğini belirtti.
DUVAR - Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayan ancak Helsinki ile aynı zamanda başvuru yapan İsveç’in üyeliğinin ileri bir tarihte gündeme alınacağını duyuran Macaristan'dan, konuyla ilgili yeni bir açıklama geldi. Macaristan hükümeti sözcüsü ülkesinin, Stockholm'ün Başbakan Viktor Orban'a yönelik eleştirilerinden rahatsızlık duyduğunu ve bu nedenle İsveç'in katılımını ertelediğini söyledi.
Sözcü Zoltan Kovacs, İsveç'in Macaristan hakkındaki eleştirilerinin iki ülke arasında sorun yarattığını ve bu nedenle Macaristan'ın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının gecikebileceğini belirtti.
Macaristan parlamentosu, aylar süren itirazlarının ardından pazartesi günü Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylayan yasayı kabul etti. Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç ile birlikte NATO üyeliğine başvuran Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini 6’ya karşı 182 'evet' ile onayladı.
Ne olmuştu?
İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusunun kabul edilmesi için 30 NATO ülkesinin onay vermesi gerekiyor. Söz konusu onayı henüz vermeyen ülkelerden Türkiye, Finlandiya'nın üyeliğine yeşil ışık yakarken, hem Türkiye hem Macaristan İsveç'in üyelik başvurusunu ileri bir tarihte gündemine alacak.
Macaristan Meclisi, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini görüşmeye 1 Mart 2023'te başlamıştı. Türkiye gibi İsveç'in NATO üyelik başvurusunu henüz onaylamayan Macaristan'ın Devlet Bakanı Gergely Gulyas, 9 Mart'ta bir açıklama yaparak Macaristan Ulusal Meclisi'nin İsveç ve Finlandiya'ya yolladığı heyetin dönmesinin ardından yapacağı görüşme sonrası hükümetin bu iki ülkenin NATO üyeliğiyle ilgili karar vereceğini duyurmuştu.
İsveç'te ırkçı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemlerinin ardından askıya alınan görüşmeler hakkında 27 Şubat'ta açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "İsveç Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısı 9 Mart'ta düzenlenecek" diyerek üç ülke arasındaki görüşmelerin devam edeceğini duyurmuştu.
Türkiye, İsveç ve Finlandiya heyetleri arasında Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen toplantının ardından yazılı bir açıklama yapan NATO, üç ülkenin 11-12 Temmuz 2023'te Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın öncesinde tekrar bir araya geleceğini açıklamıştı.
Son olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile Ankara'da yaptığı görüşme sonrasında “Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik” açıklamasında bulunmuştu.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nun Türkiye'ye yapması beklenen ziyaretten bir gün önce Finlandiya'nın başvurusuyla ilgili konuşan Erdoğan, NATO üyeliğine yeşil ışık yakmıştı. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik” açıklamasında bulunmuştu. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda 23 Mart'ta kabul edildi. (DIŞ HABERLER)