Maçoğlu: Dersim çöpe teslim edilmek isteniyor

Dersim Belediyesi Başkanı Maçoğlu, Sütlüce köyü yakınlarında yapılmak istenen katı atık tesisine yönelik tepkilerle ilgili, “İstemiyoruz demek, Dersim'i çöpe teslim etmek anlamına geliyor” dedi.

Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu
Google Haberlere Abone ol

Sevim Kahraman

DERSİM - Sütlüce köyü yakınlarında yapımı planlanan katı atık tesisi projesine yönelik köylülerin tepkisi devam ediyor.

Geçen ay belediye meclisinde, belediyenin projeden çekilmesiyle ilgili yapılan oylamadan ‘projeye devam’ kararı çıkmış, oylamayı takip eden köylüler karara itiraz etmişti. Köylüler bugün, yanlarına aldıkları eşek, keçi ve arı kovanlarıyla belediye binası önüne gelerek DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) toplantısını protesto etti.

Dersim Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, köylülerin tepkileri ile ilgili "Biz bunu istemiyoruz' demek, 20-30 yıl Dersim'i çöpe teslim etmek anlamına geliyor" dedi.

‘BU PROJE YENİDEN BAŞLATILAN BİR PROJE DEĞİL’

Maçoğlu, katı atık projesinin yeni bir proje olmadığını hatırlatarak "Şimdiye kadar hiçbir itiraz olmadı, son bir buçuk yıldır bu tartışmalar var. Buna dair yapabileceğimiz çok fazla bir şey yok. Çünkü şehrin geleceği çöpe teslim ediliyor. Tüketim endeksli bir toplumsal yapıya dönüştü dünya. Burada da katı atıkla ilgili çok zor bir süreç yaşanıyor. Bundan sonra daha da fazla yaşanacak. Çünkü beslenme kültürü de değişmeye başladı. Burayla ilgili çok araştırmalar yapılmış. Araştırmalarda bütün kriterlere uygun olan tek yer” ifadelerini kullandı.

Bugün eylem yapan köylülerin daha önceki dönem projeye izin verdiklerine dikkat çeken Maçoğlu “Özellikle basın açıklamasına katılan 4-5 kişi, o süreçte yer gösterdiler ve bu çalışmanın içindeydiler. Hatta komisyonun başındaydılar. Şimdi ne değişti? Onların kafasındaki nedir bilmiyorum. Köyün tamamı kendi bölgesinde bir inşaat yapılmasına, bir proje yapılmasına izin vermeyebilir. Bu çok doğal bir şey, buna saygı duyuyoruz. Ama proje yeniden başlatılan bir proje değil. O süreçte anlatılmış, konuşulmuş, karşı çıkılmamış. Ama bugün gelinen aşamada, 'Biz bunu istemiyoruz' demek, 20-30 yıl Dersim'i çöpe teslim etmek anlamına geliyor. Bütün söylediklerine karşı raporlarla cevap verdik. Çünkü biz çok görüşme yaptık. Bilirkişi raporu istedik, bağımsız bilirkişi getirdik. Orman mühendisleri tarafından ‘orman sayılsın’, denildi. Öyle de oldu. Mahkeme sonrasında ‘kazanırsak vazgeçer misiniz başkan’ dediler. Evet, dedik. Ama şimdi bunların tersi oldu. ‘O bölgede çöp yakma tesisi var’ denildi. Orada çöp yakma tesisi yok. Diyelim ki biz bundan vazgeçtik; vahşi depolama ile doğayı kirletmenin, Munzur ve Pülümür suyuna o zehrin akmasının, kime fayda sağlayacak?” dedi.

‘VAHŞİ DEPOLAMA ALANLARI İÇLER AÇISI DURUMDA’

Özellikle kaya kartalının yoğun olduğu bir bölgede, vahşi depolama alanının kuşlar başta olmak üzere yaban ve evcil hayvanların hastalanmasına neden olacağını vurgulayan Maçoğlu, “Bu vahşi depolamanın yüzde 60'a yakını alınıp il dışına satılıyor. Mevcut çöpün yüzde 40'ı kalacak. Yüzde 60'ı dışarıya çıkacak. Bu bile bir avantaj. Buna karşı çıkmak geleceği çöpe teslim etmektir” ifadelerini kullandı.

Bazı insanların yanlış bilgilendirme yaparak toplumu kaygılandırdığını dile getiren Maçoğlu, vahşi depolama alanlarının içler açısı bir durumda olduğunu ve böyle bir projeyi reddetmenin kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.