Macron, Trump'la görüştü: 'Barış, Ukrayna’nın teslim olması anlamına gelmez'
ABD Başkanı Trump'la Beyaz Saray'da ortak basın toplantısında konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, “Barış Ukrayna’nın teslim olması anlamına gelmez ve ateşkes garantileri olmadan sağlanamaz” dedi.
DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray'da bir araya geldi. İki lider, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, yaklaşık 5 yıl önce çıkan yangın sonrası restorasyon çalışmalarının tamamlandığı Notre Dame Katedrali'nin aralık ayında başkent Paris’te yapılan açılışına Başkan Trump'ın da katılımından dolayı teşekkür eden Cumhurbaşkanı Macron, ABD’ye bu ziyaretinde jeopolitik konuların öncelikli olduğunu ifade etti. Ukrayna’nın Rusya'ya karşı 'direnişinin' herkes tarafından takdir topladığını belirten Macron, 24 Şubat Pazartesi günü itibarıyla 3 yılı geride bırakan savaşa ilişkin olarak “Hiç kimse en güçlünün yasasının geçerli olduğu bir dünyada yaşamak istemez" değerlendirmesinde bulundu.
MACRON: AVRUPA GÜVENLİĞİ İÇİN DAHA FAZLASINI YAPMAYA HAZIR
Öte yandan, Ukrayna için Trump’ın 'barışı inşa isteğini' paylaştıklarını belirten Macron, ABD Başkanı ile görüşmelerinde de bu konuda 'önemli ilerlemeler' kaydettiklerini belirtti.
Macron ayrıca, Trump’ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile görüşecek olmasından da memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Ukrayna’da barışın 'hayatları kurtarmak için bir zorunluluk' olduğunu kaydeden Macron “Barış Ukrayna’nın teslim olması anlamına gelmez ve ateşkes (güvenlik) garantileri olmadan sağlanamaz” dedi.
Avrupa’nın güvenliği ve savunması için 'daha fazlasını yapmaya' hazır oldukları mesajını veren Macron, "Avrupa'nın (Ukrayna için) güvenlik garantilerinin parçası olması konusunda net bir mesaj taşıyorum” ifadesini kullandı. Ayrıca Macron Ukrayna’da barışı tesis edecek 'hızlı ancak kırılgan olmayan bir anlaşma' istediklerini vurguladı.
'İNGİLTERE VE FRANSA OLARAK "HAZIRIZ" DİYORUZ'
2022 yılındaki saldırılarda çok sayıda sivilin öldüğü 'Buça’daki savaş suçlarından sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iletişimi kestiğini' çünkü diyalog çağrılarına Putin’den olumlu cevap alamadıklarını ifade eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın Putin ile temaslarda bulunmak için 'iyi nedenleri' olduğunu söyledi. Macron, “Tartışmak, müzakere etmek güzel şey ama kısa vadede güvenlik garantileri almaya çalışmalıyız. Bunun için Amerikan desteğine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Macron, Avrupalı devletler arasında fikir ayrılığı olduğuna dair haberlerin çıktığı Ukrayna’ya asker gönderme konusuna ilişkin ise “Ukrayna ve Rusya arasında müzakere edilmiş ve imzalanmış ve bizim de kolektif olarak garantörleri olduğumuz kalıcı ve sağlam bir barış bir kez sağlandıktan sonra İngiltere ve Fransa olarak ‘biz hazırız’ diyoruz" dedi. Barışın tesisinden sonra ülkeye barış gücü gönderilmesinin Avrupalı devletler arasında hâlâ müzakere edildiğini dile getiren Macron bu birliklerin sınıra ya da çatışmaların yaşandığı bölgelere konuşlanmayacağını ve 'barışın garantörleri' misyonunu yükleneceğini belirtti.
TRUMP: BU, HİÇ BAŞLATILMAMASI GEREKEN BİR SAVAŞTI
ABD Başkanı Donald Trump da Macron ile çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve Ukrayna'da barışı sağlamanın maliyetine ve bu ülkenin uzun vadeli güvenliğini sağlamaya Avrupa'nın çok daha büyük katkı yapacağı konusunda mutabık kaldıklarını belirtti. "Ukrayna'da barışı yeniden tesis etmenin zamanı geldi ve bence bunu başaracağız" diyen Trump, bu kapsamda hem Rusya Devlet Başkanı Putin hem de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşmeler yaptığını ve sürecin çok olumlu seyrettiğini söyledi.
Moskova'nın da anlaşma yapmaya istekli olduğunu kaydeden Trump, "Bir anlaşma yapmak Rusya'nın da çok yararına olacaktır ve bunu yapacağımızı hissediyorum. Artık olan oldu. Bu hiç başlatılmaması gereken bir savaştı" yorumunu yaptı.
'UKRAYNA İLE MADEN ANLAŞMASI YAKIN'
"Bu nedenle Ukrayna ile değerli madenler anlaşmasını yapmamız gerekiyor. Bu konuda çok ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum" diyen Trump, bu anlaşmanın hem ABD hem de Ukrayna'nın yararına olduğunu vurguladı. Rusya-Ukrayna görüşmeleri için Suudi Arabistan'ın yaptığı ev sahipliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Trump, Veliaht Prens Muhammed bin Selman için "Harika bir genç adam, genç ama büyük bir hayal gücüne sahip ve tüm dünyada son derece saygı duyulan biri" diye konuştu.
Göreve gelmeden önce Rusya ile Ukrayna ve ABD arasında herhangi bir iletişimin olmadığını aktaran Trump, başkanlık koltuğuna oturunca ilk iş olarak Putin ile görüştüğünü ve daha sonraki görüşmeler neticesinde Rusya'nın da barışı istediğini gördüğünü belirtti. Trump, "Şu anda anlaşma üzerinde çalışıyoruz. İster ateşkes ister doğrudan bir anlaşmaya varmak olsun, amaç savaşı durdurmak. Doğrudan bir anlaşmaya varmak isterdim ama ateşkes her zaman biraz daha hızlı gerçekleşir, böylece bazen binlerce insanın hayatını kurtarırsınız. Dolayısıyla bunu çok hızlı bir şekilde yapıp yapamayacağımızı görmek istiyoruz" dedi.
Savaşı sona erdirme isteğini vurgulayan Trump, "En büyük mirasımın bir barış yapıcı ve birleştirici olarak kalmasını umuyorum, savaş değil barış getirmek istiyorum" diye konuştu.
'TARİFELER ZAMANINDA, PLANLADIĞI GİBİ İLERLİYOR'
Kanada ve Meksika'ya yönelik ertelenen tarifelerin uygulanıp uygulanmayacağının sorulması üzerine ise Trump, "Tarifeler zamanında, planlandığı gibi ilerliyor" yanıtını verdi.
Trump, yalnızca Kanada ve Meksika değil, birçok ülke tarafından kötü muameleye maruz kaldıklarını söyleyerek "Bizden faydalandılar" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Trump, "Bunun ülkemizin başına gelmesine izin veren herkes kendinden utanmalı" diye konuştu.
Bunu çok uzun yıllar boyunca süren bir suiistimal olarak nitelendiren Trump, "Bunu yapan diğer ülkeleri suçlamıyorum bile. Bunun olmasına izin verdikleri için liderlerimizi suçluyorum. ABD ile bu harika anlaşmaları yaptılarsa, ABD'den faydalandılarsa, üretim konusunda, hemen hemen her konuda, aklınıza gelebilecek her konuda faydalandılarsa onları kim suçlayabilir" dedi. Trump, tek istediklerinin mütekabiliyet olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, 1 Şubat'ta imzaladığı kararnameyle Kanada ve Meksika'dan yapılan ithalata yüzde 25, Çin'den yapılan ithalata ise yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti. Trump, 3 Şubat'ta ise sınır güvenliklerini artırmaları karşılığında Kanada ve Meksika'ya getirilen tarifelerin 30 gün süreyle durdurulduğunu açıklamıştı.
(ANADOLU AJANSI)