Macron'a suikast planlayan 13 kişi hakim karşısına çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a 2018 yılında saldırı planlamak ve komplo kurmak ile suçlanan 13 kişi yargılanmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Les Barjols adıyla bilinen faşist grupla ilişkisi olan ve 2018 senesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a suikast planlayan 13 kişi dün hakim karşısına çıktı. 2'si kadın 13 kişi, 'terör ve komplo kurma' suçlarıyla Paris Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlanan sanıklar, Macron'a yönelik saldırı teşebbüsünden suçlu bulunursa 10 yıla kadar hapis cezası alacak.

AA'nın aktardığına göre, yaşları 22 ila 66 olan sanıklar Kasım 2018'de Macron'a, Birinci Dünya Savaşı dolayısıyla düzenlenen anma töreninde saldırı planlamanın yanı sıra telefonda ve aralarındaki toplantılarda darbe planı yapmak, göçmenlere ve camilere yönelik şiddet eylemlerine hazırlanmak suçlamasıyla yargılanıyor. Davanın şubat ayına kadar süreceği belirtiliyor.

Ne olmuştu?

Fransız iç istihbarat ekipleri, 2018'de başlayan soruşturmada Jean-Pierre Bouyer'in, Macron'a saldırı planladığına yönelik bilgilere ulaşmıştı. Fransız polisi Kasım 2018'de Bouyer'nin de aralarında bulunduğu 3 kişiyi bir toplantı sırasında baskın düzenleyerek gözaltına almıştı. Polisler baskında, Peugeot 406 araç içinde kurşun geçirmez yelek ile askeri bıçak ve ekipmanların yanı sıra Bouyer'nin evinde silahlar ve mühimmat ele geçirmişti. Fransa'da 2017'de Facebook üzerinden kurulan aşırı sağcı grubun 60 yaşlarındaki sözde lideri Denis Collinet ise 2020'de polislerce gözaltına alınmıştı. (DIŞ HABERLER)