Maden ilçesinde hasarlı binalar yıkıldı, molozları yerde kaldı
Elazığ'da depremler sonrası yıkımına başlanan binaların molozlarının kaldırılmaması tepkiye neden oldu. Yıkım şirketlerinin sözleşmelerinde moloz kaldırma işi olmadığı söylendi.
ELAZIĞ - Elazığ'ın Maden ilçesinde 24 Ocak 2020 ve 6 Şubat 2023 tarihlerinde meydana gelen depremler sonrası ağır hasar alan binaların yıkımına başlandı. Ancak yıkılan binaların molozları kaldırılmadı. CHP Maden İlçe Başkanı Göksel İlhan, yıkım firmaları ile görüştüklerinde sözleşmede molozların kaldırılması şartının olmadığını öğrendiklerini belirterek "Yıkım için başka, molozları kaldırmak için başka ihale mi yapılacak? Yetkililer bu sorunu bir an önce çözüme kavuştursunlar. Halk sağlığı tehlikede" dedi.
Konuyla ilgili olarak Elazığ İl Özel İdaresi’nden yapılan açıklamada, Maden ilçesinin coğrafi olarak sıkıntılı olduğu ve binaların molozlarının tek seferde kaldırılamayacağı belirtildi.

'BAZI BİNALAR YIKILIRKEN BAZILARI DA YARIM KALDI'
2020 ve 2023 yıllarındaki depremlerde Elazığ'ın Maden ilçesinde bazı binalar hasar aldığı gerekçesiyle yıkılmak istendi. Söz konusu binaların yıkımına bu yıl başlandı ancak yıkımdan arda kalan molozlar yerde kaldı.
Duruma tepki gösteren CHP Maden İlçe Başkanı Göksel İlhan, yıkımı gerçekleştiren şirket yetkililerinin, şartnameye molozların kaldırılması işi eklenmediği için kaldırmayı reddettiklerini söyledi. İlhan yıkımların da yarım yamalak yapıldığını dile getirerek "Bazı binalar yıkılırken, bazıları da yarım yıkıldı. Oluşan harabeler büyük tehlike oluşturuyor. İlgili kurum bunu bilmiyor mu?" diye sordu.
Hafriyat yığınlarının ilçe halkı için büyük bir tehlike oluşturduğunu da sözlerine ekleyen İlhan şöyle devam etti: "Bu durumu vatandaş, yetkililere söylediğinde ihalenin ilgili firmaya sadece yıkım için verildiği, şartnamede hafriyatın ve molozların kaldırılmasının olmadığı söyleniyor. İnsan hayatı, çevre düzeni, insanların güvenliği bu kadar mı kıymetsiz bu yönetim için? Yarın öbür gün yağmur yağsa bu yıkılan evlerin enkazları başka yıkımlara neden olacak. Kaldı ki bu hali ile çok büyük risk ve tehlike oluşturuyor. Yetkilileri acilen göreve davet ediyorum."

'BU HAFRİYATLARI KALDIRMAK KİMİN SORUMLULUĞUNDA?'
Maden ve Köyleri Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Lütfiye Gürgün ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Maden’deki hafriyat yığınlarından halkın rahatsız olduğunu söyledi.
Hafriyat yığınlarının insan sağlığı için zararlı olduğunu ifade eden Görgün, "İlçemiz daha önce harabe binalar yığını iken, şimdi de hafriyat yığınlarının merkezi oldu. Depremden sonra yıllarca riskli yapıların yıkılması tehdidi ile uğraşan Madenliler şimdi de yıkılmış evlerin hafriyatlarının tozları ile sağlık sıkıntısı yaşıyorlar. Biz bu konunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Sorumlu kurum kimdir ve yıkım firması ile ne şartlarda anlaşılmıştır? Yıkım firmalarının yükümlülüğünde değil ise bu hafriyatları kaldırmak kimin sorumluluğundadır?" şeklinde sorular yöneltti.

BELEDİYE BAŞKANI: İL ÖZEL İDAREYE SORUNUMUZU İLETTİK
Maden Belediye Başkanı Musa Orhan da söz konusu molozların ilçe açısından sağlıksız ve atıl bir durum yarattığını ve bu konuda sorumluluğun il özel idareye ait olduğunu söyledi. Konuyla ilgili kendilerinin de yazılı olarak başvurduklarını ifade eden Orhan, şunları söyledi: "İlçemizde yıkımı gerçekleştirilen riskli binaların molozları hala kaldırılmadı. İlgili kurum olan il özel idareye geçtiğimiz hafta, bu konudaki talep ve şikayetimizi yazılı olarak yaptık. molozların bir an önce kaldırılması bizim için de büyük önem taşıyor. Belediye hizmetlerinin aksamaması ve molozların insan sağlığını tehdit edebilecek bir durum yaratmamasını istiyoruz.’’
Elazığ İl Özel İdaresi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Maden ilçesinde yıkımı gerçekleştirilen ağır hasarlı binaların molozlarının kaldırılması için çalışmalar yapılmaktadır. Maden ilçesi coğrafi durumu itibarı ile her sokağına araç girmesine müsait değildir. Keza bazı binaların yıkımı makinalarla değil el ile yaptırılmıştır. Dolayısı ile molozları bir anda kaldırmak mümkün değildir. Konuyla ilgili olarak gerekli çalışmalar yapılacaktır."