Madenin kapatılmasını istedi: Depremde siyanür havuzu nehre karışacak

Erzincan'da yaşayan Sedat Cezayirlioğlu, İliç’te aktif deprem fayı üzerinde bulunan altın madeninin kapatılması için Erzincan Valiliği'ne başvurdu.

Fotoğraf / İliç Havzası Doğa ve Çevre Platformu
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzincan'da yaşayan Sedat Cezayirlioğlu, İliç'te aktif deprem fayı üzerinde bulunan altın madenine ait siyanür havuzu içindeki zehirli kimyasalların 7 şiddetinde bir deprem sonrası Fırat Nehri'ne karışacağı gerekçesiyle kapatılması için Erzincan Valiliği'ne başvurdu.

ALTIN MADENİ FAY HATT ÜSTÜNDE BULUNUYOR

ANKA'daki habere göre, başvuru dilekçesinde madenin aktif olan Yedisu fayı üzerinde bulunduğu belirtilerek 27 Mayıs'ta meydana gelen 4.2 şiddetindeki deprem hatırlatıldı. 7 şiddetinde bir depremde madenin siyanür havuzunun çatlayacağı ve içindeki zehirli kimyasalların etrafa yayılacağı uyarısı yapıldı. Dilekçede kapatılma talebiyle ilgili şu ifadeler yer aldı: “Şirketin ÇED raporunda belirtilen riskler gerçekleşmek üzere olup, devletin yurttaşlarına karşı bu maden işletmesini kapatmak ve meydana gelecek deprem sonrası Fırat Nehri’ne karışacak olan zehirli atıkları bölgeden uzaklaştırmak veya bölgeden uzaklaştırılmasını sağlamak konusunda yükümlülüğü bulunmaktadır. 27 Mayıs 2022 tarihinde meydana gelen 4.2 şiddetinde deprem sonrası 7.0 şiddetinden büyük bir deprem beklendiğinden fay hattının üzerinde bulunan  altın madeni işletmesinin faaliyetlerinin ivedilikle durdurulmasına, altın madeninin kapatılması ve siyanürlü -sülfürik asitli atık havuzu içindeki 66 milyon ton zehirli atığın Fırat Nehri’ne karışması kuvvetle muhtemel olduğundan tahliye giderlerinin şirket tarafından karşılanmak suretiyle zehirli atıkların bölgeden uzaklaştırılmasına karar verilmesini ve gereğinin ifasını vekaleten ve asaleten talep ederiz.”

'TÜRKİYE'NİN TARIMINI İLELEBET UNUTUN'

Cezayirlioğlu'nun avukatı İsmail Hakkı Atal, madenin atık havuzunun genişletilmek istendiğini söyleyerek olası risklere dikkat çekti: “Bilimsel raporlarla bunu belirtti. Yedi şiddetinden daha büyük bir depremin beklendiği Yedisu fay zonunun üzerindeki Amerikalı ve Kanadalılar İliç, Çöpler altın madeninin üzerindeki atık havuzunu büyütmek istiyorlar. Nasıl büyütmek istiyorlar? Biraz ilerisinde Fırat Nehri var. 197 futbol sahası büyüklüğündeki bu atık havuzu, 600 futbol sahası büyüklüğüne çıkarılmak isteniyor. Burada meydana gelebilecek herhangi bir deprem sonrasında buradaki siyanürlü, sülfürik asit, içinde yüzlerce zehirli kimyasal toksik madde barındıran sülfürik asit bileşikleri tüm Türkiye’yi zehirleyebilir. Aşağıdaki Fırat Nehri ile Harran Ovası sulanıyor. Keban Barajı’nın suyu buradan gidiyor" dedi.

Cezayirlioğlu ise bilim insanları tarafından buradaki olası depreme ilişkin “Türkiye’nin tarımını ilelebet unutun” uyarısı yapıldığına dikkat çekti.