Madrid seçimlerini kapanma karşıtı muhafazakar aday kazandı

Madrid özerk yönetiminde düzenlenen seçimleri, sağlık önlemlerine karşı çıkan Halk Partisi adayı Isabel Díaz Ayuso kazandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'nın Madrid özerk yönetiminde 4 Mayıs salı günü düzenlenen bölgesel seçimlerde, korona virüsüyle mücadelede sağlık tedbirlerine karşı çıkan Halk Partisi (PP) adayı Isabel Díaz Ayuso yeniden kazandı. 136 sandalyeli yerel parlamentoda, 69 sandalye barajını aşamayan ve çoğunluğu elde edemeyen Ayuso'nun, hükümet kurabilmesi için faşist parti Vox'un desteğini alması gerekiyor. Vox ise 12 olan milletvekili sayısını 13'e yükseltti.

Seçim kampanyasında 'özgürlük' sloganını öne çıkaran Ayuso, "Hükümetin sayılı günleri kaldı. İspanya Madrid, Madrid İspanyadır diye boşuna söylenmiyor. Bu başarı ülke geneline de yayılacaktır" diye konuştu.

Salgının başlangıcında "İnsanlar her gün trafik kazalarında ölüyor ama arabaları yasaklamıyoruz" diyerek Covid-19 hastalığını küçümseyen ve ekonomik gerekçeleri öne sürerek Madrid'de Covid-19 tedbirlerine karşı çıkan Ayuso, gelen tepkiler üzerine bölge başkanlığından istifa etmiş, erken seçim çağrısı yapmıştı.

SOSYALİST İŞÇİ PARTİSİ'NİN KOLTUK SAYISI DÜŞTÜ

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin büyük ortağı olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ise Madrid'de ciddi oy kaybına uğradı. Başbakan Pedro Sánchez'in partisi PSOE'nin Madrid'de 37 olan milletvekili sayısı 24'e düştü. İspanya'daki diğer sol görüşlü partiler Mas Madrid ve Unidas Podemos milletvekili sayılarını son seçime göre artırsa da, bu sol bloğun iktidara gelmesi için yeterli olmadı. Milletvekillerini sayılarını Mas Madrid 20'den 24'e, Unidos Podemos da yediden 10'a çıkardı.

İspanya'da başbakan yardımcılığından istifa ederek 'aşırı sağı durdurma' hedefiyle partisinin Madrid seçimlerinde başkan adayı olan Unidas Podemos lideri Pablo Iglesias, sağ partiler karşısında aldıkları yenilgi sonrasında siyaseti bıraktığını açıkladı. Iglesias, "Tüm siyasi yetkilerimden istifa edip, siyaseti bırakıyorum." dedi. (AA/DIŞ HABERLER)