Maduro duyurdu: Venezuela'da 'seçim' eylemlerinde 2 bini aşkın gözaltı

Washington yönetiminin 'tanımadığını' açıkladığı devlet başkanlığı seçiminlerini yüzde 51,20 oy oranı ile kazan Maduro, günlerdir süren eylemlerde 2 bin 229 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet başkanı seçiminin ardından başlayan eylemlerde gözaltına alınanların sayısının 2 bin 229'a yükseldiğini belirtti. 

Venezuela Seçim Konseyi'nin 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Devlet Başkanı Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı. Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif lider Machado ise seçim sonuçlarını reddettiklerini açıklamıştı.

Ülkeye yaptırım uygulayan Washington yönetimi ise, seçim sonuçlarını tanımadıklarını duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gonzalez'in daha fazla oy aldığı ve sandıktan galip çıktığı yönünde güçlü kanıtlar olduğunu ileri sürmüştü. Maduro, seçimlerde hile yapıldığına yönelik iddiaları reddetmiş, muhalefeti de 'darbe girişiminde bulunmakla' suçlamıştı. 

'ADALET YERİNİ BULACAK'

AA'nın aktardığına göre, özel bir televizyonda kendisi için hazırlanan programda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Maduro, gözaltına alınan 2 bin 229 kişinin yüksek güvenlikli Tocoron ve Tocuyito cezaevlerine götürüleceğini bildirdi.

Yakalanan kişilerin hastanelere, okullara, üniversitelere, polis karakollarına, belediye binalarına ve parti binalarına zarar verdiklerini anlatan Maduro, "Şiddet olaylarında 47 asker ile 59 polis yaralandı, 2 askeri personel hayatını kaybetti. Bu sefer kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak ve adalet yerini bulacak" ifadelerini kullandı. Maduro, bir kez daha şiddet olaylarından muhalifleri sorumlu tuttu ve yargıya çağrıda bulundu.

EYLEMLERDE 24 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada, bağımsız Sivil Toplum Kuruluşu "Provea" verilerine göre, 29 Temmuz'dan bu yana çıkan olaylarda 24 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan muhalif lider Maria Corina Machado, açıklamasında, devlet başkanı seçimlerinin kendileri tarafından kazanıldığını ve ordudan halkın iradesine saygı duymasını istedi.

ORDUDAN SAVUNMA BAKANI'NA YANIT

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez, devlet televizyonuna yaptığı konuşmada, Ulusal Seçim Konseyinin (CNE) açıkladığı sonuçlara herkesin saygı duymasını isteyerek, şiddet olaylarını "kesin bir dille" reddettiklerini belirtti. Ordu ve polis mensuplarının eylemlerde çok sayıda saldırıya maruz kaldığını vurgulayan Lopez, halkın tercihiyle seçilen Devlet Başkanı Maduro'ya "yüksek sadakatle" bağlı olduklarını duyurdu.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Etiketler venezuela maduro seçim