Maduro, Noel'in tarihini değiştirdi

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, "Eylül ayındayız ve çoktan Noel'miş gibi hissediyoruz. Dolayısıyla bu yıl Noel'in 1 Ekim tarihine çekilmesini öngören bir kararname çıkaracağım" diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, bu sene Noel kutlamalarının ekim ayında başlayacağını açıkladı. Pazartesi günü televizyonda yayınlanan bir programda konuşan Maduro, Noel'in 1 Ekim'e çekilmesi için kararname çıkaracağını söyledi.

Maduro'nun açıklaması, ülkede 'seçim' tartışmasının sürdüğü bir dönemde geldi. 28 Temmuz'da yapılan devlet başkanlığı seçimini resmi sonuçlara göre Nicolas Maduro kazanırken, muhalefetin adayı Edmundo Gonzalez bu sonuçlara itiraz ederek tüm seçim tutanaklarının kamuoyu ile paylaşılmasını talep etmişti. Venezuela Yüksek Mahkemesi, bu tartışmalar sürerken Maduro'nun üçüncü kez devlet başkanı seçildiğini teyit etmişti. Son olarak Gonzalez hakkında dün bir tutuklama kararı çıkarılmıştı. 

'EYLÜLDEYİZ AMA ŞİMDİDEN NOEL'MİŞ GİBİ HİSSEDİYORUZ'

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Maduro, 2 Eylül'de televizyon programında yaptığı açıklamasında, "Eylül ayındayız ve çoktan Noel'miş gibi hissediyoruz. Dolayısıyla bu yıl - size olan şükran ve teşekkürüm iletmek adına - Noel'in 1 Ekim tarihine çekilmesini öngören bir kararname çıkaracağım" ifadelerini kullandı. Venezuela Devlet Başkanı, tüm ülke halkına 'barış, mutluluk ve güvenlik' dolu bir Noel sözü verdi. 

Öte yandan, ABD merkezli Bloomberg dergisi, pazartesi günü, ABD'nin 'özgür ve adil devlet başkanlığı seçimlerine engel olduğu' iddiasıyla 15 üst düzey hükümet yetkilisi hakkında yaptırım kararı almaya hazırlandığını yazmıştı. İddiaya göre, yeni bireysel yaptırımların hedefinde Dışişleri Bakanı Yván Gil, Yüksek Mahkeme Başkanı Caryslia Beatriz Rodríguez Rodríguez ve Seçim Kurulu'nun üst düzey üyelerinden Rosalba Gil Pacheco gibi isimler var. 

Ne olmuştu?

Venezuela Seçim Konseyi'nin 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 oyla devlet başkanı seçimini üçüncü kez kazanmıştı. Muhalefet koalisyonu adayı Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado ise seçim sonuçlarını reddetmişti.

Venezuela Yüksek Mahkemesi, ülkenin en yüksek yargı organı olarak kabul ediliyor ve Venezuela'nın yasalarına uygun olarak seçimlerin geçerliliğini onaylamakla yükümlü olduğu biliniyor. Söz konusu seçim sonuçlarına itirazlar yapıldığında veya sonuçlar tartışmalı olduğunda, TSJ, bu konuda devreye girerek nihai kararı veriyor. TSJ'nin Maduro'nun galibiyetini onaylaması, seçim sonuçlarının yasal olarak kabul edildiği anlamına geliyor.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)