Maduro'dan X'e erişim engeli: 'Venezuela'da yasalar var...'

Resmi sonuçlara göre 3'üncü kez Devlet Başkanı seçilen Maduro, X'in 'Venezuela'da nefret ve şiddet yaydığını' savundu. Üç Güney Amerika ülkesinden ise seçim tutanaklarını açıklama çağrısı geldi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçim tartışmalarının devam ettiği Güney Amerika ülkesi Venezuela'da Devlet Başkanı Nicolas Maduro, milyarder iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X'e 10 günlüğüne erişim yasağı getirilmesi için talimat verdi.

AA'nın aktardığına göre, başkent Caracas'taki Devlet Bakanlığı Sarayı Miraflores'te destekçilerine seslenen Maduro, X'in Venezuela'da nefret ve şiddet yaydığını savundu. Maduro, Ulusal Telekomünikasyon Komisyonu (CONATEL) ile konuştuğunu ve X'in 10 gün süreyle dolaşımdan kaldırılması için gerekli talimatı verdiğini bildirdi.

'VENEZUELA'DAN 10 GÜNLÜĞÜNE DEFOL X'

Elon Musk'a tepki gösteren Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "Elon Musk'ın sahibi olduğu X, tüm kanunları çiğnedi. Bu ülkede, faşizm, iç savaş, ölüm ve nefret yaymayı bırakın artık. X, Venezuela'nın tüm yasalarını ihlal etti. Venezuela'da yasalar var, yasalara saygı duyacağız. Venezuela'dan 10 günlüğüne defol X. Defol Elon Musk. Venezuela'da anayasa var, devlet var ve onlara saygı duymalısın" ifadelerini kullandı.

Aldığı karara ilişkin destekçilerinden yanında olmalarını isteyen Maduro, "Venezuela'da WhatsApp, Instagram ve TikTok dışında bir gün yeni sosyal medya platformlarının doğacağına inancım tamdır" değerlendirmesinde bulundu.

MADURO, MUSK'I 'BAŞ DÜŞMAN' İLAN ETMİŞTİ

Ülkede bazı kesimlerin WhatsApp üzerinden şiddet ve nefret yaydığını gerekçe göstererek canlı yayında uygulamayı telefonunda silen Maduro, Musk'ın 'seçime hile karıştırıldığı' iddiasına tepki göstererek, "Kavga mı istiyorsun Elon Musk? Ben hazırım, ben Bolivar'ın oğluyum, Chavez'in oğluyum, senden korkmuyorum" demişti. Maduro, Venezuela'nın baş düşmanı ilan ettiği Musk'ı ülkedeki şiddet olaylarını kışkırtmakla suçlamıştı.

Musk da Maduro'ya verdiği yanıtta, düelloyu kazanması halinde Maduro'dan diktatörlükten istifa etmesini isteyeceğini ve kendisini sahibi olduğu SpaceX ile Mars'a ücretsiz göndereceğini ifade etmişti. Diğer yandan, Maduro, seçimi kazandıktan sonra Miraflores Sarayı'nın balkonundan yaptığı konuşmada, Ulusal Seçim Konseyi'ne yönelik hacker saldırısının arkasındaki kişinin Musk olduğundan emin olduğunu savunmuştu.

BREZİLYA, KOLOMBİYA VE MEKSİKA'DAN 'SEÇİM TUTANAĞI' ÇAĞRISI

Öte yandan, bölge ülkeleri Brezilya, Kolombiya ve Meksika, Venezuela Ulusal Seçim Konseyi'ne (CNE) 28 Temmuz'daki seçimin tutanaklarını açıklaması çağrısı yaptı.

Üç ülkenin dışişleri bakanları, ortak açıklamalarında, Yüksek Adalet Mahkemesi'nin (TSJ) seçim sürecine ilişkin attığı adımın farkında olduklarını ancak seçim sonuçlarını şeffaf şekilde duyurması gereken yetkili organın CNE olduğunu Venezuelalı yetkililere hatırlattı.

Ulusal Seçim Konseyi'nin devlet başkanı seçiminin tutanaklarını kamuoyuna açık şekilde paylaşmasının önemi vurgulanan açıklamada, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan ise bu konuda daha fazla çaba harcaması talep edildi.

Venezuela'daki mevcut duruma çözüm bulunacağından emin olunduğu kaydedilen açıklamada, "Ülkede belirsizlik ve bazı gösterilerin yol açtığı şiddet olayları karşısında tüm taraflara ihtiyat ve itidal çağrısında bulunuyoruz. İktidar ve muhalefet arasında diyaloğun sağlanması için her türlü desteği vermeye hazırız. Venezuela halkının egemenliğine ve iradesine tam saygı göstererek, üst düzey görüşmelere devam edeceğiz" denildi.

3 ÜLKE DAHA ÖNCE DE ORTAK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Bu üç ülke, 2 Ağustos'ta, 28 Temmuz'da devlet başkanlığı seçimine giden Venezuela halkı ile dayanışma içerisinde olduklarını bildiren ortak açıklama yayımlamıştı.

Ortak açıklamada, Brezilya, Kolombiya ve Meksika'nın oy sayım sürecini yakından takip ettiği belirtilerek, Venezuela'daki seçim yetkililerine hızlı hareket etmeleri ve sandık bazında detaylı oy kullanma verilerini kamuoyuyla paylaşma çağrısında bulunmuştu.

Venezuela Seçim Konseyi'nin 29 Temmuz'da duyurduğu sonuçlara göre, Devlet Başkanı Maduro yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3'üncü kez kazanmıştı. Muhalefet koalisyonu adayı Edmundo Gonzalez ve muhalif lider Maria Corina Machado ise seçim sonuçlarını reddettiklerini açıklamış, seçimi açık ara Gonzalez'in kazandığını belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)