Maduro'nun 'seçim zaferine' muhalefetten itiraz: 'Yeni bir seçilmiş başkanımız var'

Güney Amerika ülkesi Venezuela'da yapılan bazı sandık çıkış anketleri devlet başkanı seçimini muhalefetin adayının kazanacağını ortaya koysa da Maduro'nun seçimi kazandığı açıklandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Venezuela'da seçmenler, 28 Temmuz Pazar günü yeni devlet başkanlarını belirlemek üzere sandık başına gitti. Toplam 10 adayın yarıştığı seçimde sandıkların kapanıp oyların sayılmasının ardından hem mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro hem de en yakın rakibi Edmundo Gonzalez 'seçim zaferi' ilan etti. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Venezuela Yüksek Seçim Kurulu, bugün gece saatlerinde bir açıklama yaparak Maduro'nun yüzde 51 oy alarak üçüncü kez devlet başkanı seçildiğini duyurdu. Kurulun açıklamasına göre, rakibi Gonzalez'in oy oranı yüzde 44'te kaldı. Fakat sandıkların kapanmasının ardından yayınlanan bazı sandık çıkış anketleri, Gonzalez'in seçim yarışını birinci sırada tamamlayacağına işaret etmişti. Edmundo Gonzalez'i aday gösteren muhalefet ittifakı da 'kutlama yapmak için sebepler olduğunu' söylemiş ve destekçilerinden seçim sayımını yakından izlemelerini istemişti. 

'DESTEKÇİLERİMİ SOKAĞA ÇAĞIRMIYORUM'

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Devlet Başkanlığı sarayında konuşma yapan Nicolas Maduro, yeniden seçilmesinin 'barış ve istikrarın zaferi' olduğunu söyledi ve Venezuela'nın seçim sisteminin şeffaf olduğunu ileri sürdü. Maduro, 'büyük ulusal diyaloğun' kurulması için bugün bir kararname imzalayacağını da sözlerine ekledi. 

Muhalefet lideri Maria Corina Machado ise Maduro'nun 'seçim zaferine' itiraz ederek, muhalefet adayı Gonzalez'in oyların yüzde 70'ini kazandığını ve yapılan çeşitli bağımsız sandık çıkış anketinin ve hızlı sayımların da seçimi kazandığını gösterdiğini söyledi. Machado, Gonzalez ile yaptığı ortak açıklamada, "Venezuela'nın yeni bir seçilmiş devlet başkanı var: Edmundo Gonzalez. Biz kazandık ve bunu tüm dünya biliyor" ifadelerini kullandı. Devlet başkanı adayı Gonzalez de destekçilerini sokağa çağırmadığını ya da kendilerine herhangi bir şiddet eyleminde bulunma çağrısı yapmadığını anlattı. 

SANDIK ÇIKIŞ ANKETLERİ NE DİYORDU?

ABD seçimleriyle ilgili yaptığı anketlerle bilinen Edison Araştırma'nın anketi, sandık çıkış anketinde Edmundo Gonzalez'in yüzde 65 oy ile seçimi kazanacağını öngörmüştü. Bu anketin sonuçlarına göre, seçimi kazandığı ilan edilen Maduro'nun oy oranı yüzde 31'de kalıyordu. Benzer şekilde, Meganalisis isimli yerel firmanın yaptığı anket, Gonzalez'in yüzde 65, Maduro'nun ise yüzde 14'ün altında oy alacağını öngörüyordu. 

ABD'DEN 'ENDİŞELİYİZ' AÇIKLAMASI, RUSYA VE ÇİN'DEN MADURO'YA TEBRİK

Venezuela'daki seçim sonuçlarına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da açıklama yaptı. Blinken, 'açıklanan sonucun Venezuela halkının iradesini ya da oylarını yansıtmadığı konusunda ciddi endişelerinin olduğunu' ifade etti. Blinken, ülkedeki seçim yetkililerine oylarla ilgili detaylı bir tabloyu kamuoyu ile paylaşma çağrısı yaptı. 

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Nicolas Maduro'yu yeniden Venezuela Devlet Başkanı seçilmesi dolayısıyla kutladı. 

China Daily'nin haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien de olağan basın toplantısında, seçimlere ilişkin değerlendirmede bulundu. Çin ve Venezuela'nın iki iyi dost ve birbirini destekleyen ortaklar olduğunu söyleyen Lin, Maduro'yu yeniden başkan seçilmesi dolayısıyla kutladı. Bu yıl Venezuela ile diplomatik ilişkilerin 50'nci yıl dönümü olduğunu belirten Lin, ikili ilişkilerin ve stratejik ortaklılığın geliştirilmesi çağrısı yaptı.

GÜNEY AMERİKA ÜLKELERİNDEN TEPKİ: 'SONUÇLARA İNANMAK ZOR' 

Açıklanan seçim sonuçlarına Güney Amerika ülkelerinin liderlerinden de tepkiler geldi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, “Maduro’nun rejiminin, sonuçlara inanmanın zor olduğunu anlaması gerekiyor. Uluslararası toplum ve özellikle de Venezuela halkı, sürgünde olan milyonlarca Venezuelalı da dahil olmak üzere, tam anlamıyla bir şeffaflık istiyor… Biz Şili’de doğrulanamayan herhangi bir sonucu tanımayacağız” diye konuştu.

Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Venezuela’nın ‘halkın iradesine dayanan şeffaf ve doğru sonuçları’ hak ettiğini söyledi, açıklanan sonuçların pek çok şüpheyi beraberinde getirdiğini belirtti. 

Arjantin’in faşist Devlet Başkanı Javier Milei, sonuçlar açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, “Arjantin, bir sahtekarlığı daha kabul etmeyecek” diyerek ‘bu sefer silahlı kuvvetlerin demokrasi ve halk iradesini savunacağını umduğunu’ söylemişti. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ise seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Maduro’ya 'Kardeşim' diye seslenerek ‘seçim zaferinin emperyalizm yanlısı muhalefeti temiz ve tartışmasız bir şekilde mağlup ettiğini’ ifade etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)