Mağara resimlerindeki kesik parmakların gizemi çözüldü
Arkeolog Mark Collard ve ekip arkadaşları, insanların parmaklarının bilinçli bir şekilde kesildiğini ortaya koydu. Collard, bunun bir ritüelin parçası olduğunu belirtti.
DUVAR - Fransa ve İspanya'da, Paleolitik çağdan kalma mağara resimlerindeki kesik parmakların sırrı çözüldü. Avrupa İnsan Evrimi Çalışmaları Topluluğu'nun düzenlediği zirvede sunulan makalede, 25 bin yıllık mağara resimlerine ilişkin bilgiler yer aldı.
Kesik parmakların yer aldığı resimlerin bir hata olduğu veya insanların parmaklarının soğuğa bağlı kangren nedeniyle koptuğu tahmin ediliyordu. Ancak Vancouver'daki Simon Fraser Üniversitesi'nden arkeolog Mark Collard'ın liderliğindeki uzmanlar, insanların parmaklarının bilinçli bir şekilde kesildiğini ortaya koydu. Collard, "Bu insanların parmaklarının, doğaüstü varlıklardan yardım almayı amaçlayan ritüeller sırasında kasıtlı olarak kesildiğine dair ikna edici kanıtlar var" dedi.
Bu ritüelin belirli bir bölgeye özgü olmadığını söyleyen Collard, "Bugün de parmakların kesilmesini teşvik eden pek çok toplum var ve tarih boyunca da uygulama yapılmış" ifadelerini kullandı.
Endonezya'nın Yeni Gine yaylalarındaki Dani kabilesine işaret eden bilim insanı, bu ritüeli şöyle açıkladı: “Orada kadınların, sevdiklerinin ölümünün ardından bazen bir veya daha fazla parmağı kesiliyor. İnanç sistemleri farklı olsa da, Avrupalıların Paleolitik çağda da aynı şeyi yaptığına inanıyoruz. Bunun, kesin bir rutin olmayan ancak tarih boyunca çeşitli zamanlarda meydana gelen bir uygulama olduğunu düşünüyoruz."
Collard ve meslektaşları, parmak amputasyonu tezlerini ilk olarak birkaç yıl önce bilim dünyasına sunmuşlardı ancak bu tez, eleştiri toplamıştı. Eleştirmenlere göre, 'elleri tam fonksiyonlu olarak çalışmayan insanlar bin yıl önce hüküm süren zorlu koşullarla baş edemezdi'.