Mağaradan kurtarılan ABD'li araştırmacı Dickey yoğun bakımdan çıkarıldı

Morca Mağarası'nda araştırma yaparken mahsur kalan ve 9 gün sonra kurtarılan araştırma Mark Dickey, yoğun bakımdan servise alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'deki Morca Mağarası'nda araştırma yaparken 1200 metre derinlikte rahatsızlanıp, getirildiği 1040 metrede, tedavi eden doktorların kararıyla, 6 ülkeden profesyonel ekibin çalışmasıyla, 9 günde kurtarılan ABD'li Mark Dickey (40), yoğun bakım ünitesinden, servise alındı.

DHA'nın haberine göre, Morca Mağarası'na 3 Eylül'de inen ve yaklaşık 1276 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirdikten sonra yapılan tedaviyle doktorların kararı üzerine 9 Eylül'de başlatılan çalışmaların ardından önceki günün ilk saatlerinde tahliye edilen Mark Dickey'in helikopterle getirildiği Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi sürüyor.

Gözlem amaçlı Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'ne alınan Dickey, test ve kontrollerin ardından normal servise alındı.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, nişanlısı Jessica Van Ord'un refakat ettiği Dickey'i ziyaret etti. Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Bahar Aydınlı'nın da eşlik ettiği ziyarette, Dickey'in sağlık durumu hakkında bilgi alan Pehlivan, Dickey ve nişanlısıyla bir süre sohbet etti. 

Ziyaret sonrası hastane çıkışında gazetecilerle bir araya gelen Pehlivan, Morca Mağarası'nda dünyanın en zorlu kurtarma operasyonlarından birisinin gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"3 Eylül'de oraya 15 kişilik bir ekip keşif maksatlı girmişti. Bu ekip içinde ABD vatandaşı Mark Dickey de vardı. 3 Eylül'de mağaraya girdikleri gün bir rahatsızlık geçirdiğiyle ilgili bizlere bilgi ulaştı. Bu bilgi ulaşır ulaşmaz, İçişleri Bakanlığımız, AFAD Başkanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı UMKE, 112 Acil Sağlık ekiplerimiz ilk etapta olay yerine intikal ettiler ve arama kurtarma çalışmaları başladı. Devamında Türkiye Mağaracılık Dernekleri Federasyonu kurtarma ekipleri ve Avrupa Mağara Kurtarma Birliği'nden toplamda 8 ülkeden profesyonel ekipler bu alana geldi. ASELSAN orada mağara içinde iletişim sağlanması konusunda gerekli teknik desteği sağladı ve hummalı bir çalışma gerçekleştirildi."

'İYİ HİSSETTİĞİNİ SÖYLEDİ'

Dickey'in tedavisinin devam ettiğini ifade eden Pehlivan, "Burası donanım olarak son derece üst seviyede bir hastanemiz ve Türkiyemizin ilk şehir hastanelerinden birisi. Biraz önce doktorlarımızdan bilgi aldık, medikal tedavisi, tetkikleri de bir yandan devam ediyor. Kendisiyle de konuştuk. İyi hissettiğini ve giderek de daha iyiye gittiğini kendisi de doktorlarımız da ifade etti. Bir süre burada, hastanemizde misafir edilecek. Tedavisi sürecek ve ondan sonra da tabi doktorlarımızın takdiriyle taburcu işlemleri gerçekleştirilecek" diye konuştu.

'LİTERATÜRE GİRECEK'

Morca Mağarası'ndaki kurtarma operasyonunun literatüre gireceğini söyleyen Pehlivan. "Bu ve benzeri faaliyetlere giren herkes için de yine devletimiz, ilgili bakanlıklarımız, birimlerimiz bu konuda gerekli desteği sağlıyor, bu konuda da sağladı. Literatürde de bu mağaranın bundan sonra da muhtemelen bir yeri olacaktır. Biz ilgili kurullarımızın da zaten bu konuda çalışma yapmasını öngördük. Bu konuda Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarımız ve Doğa Koruma Milli Parklar Kurumumuz var. Onlar da bu ve benzeri mağara yapılarına, tabiat varlıklarına ilgi gösteriyorlar ve bununla ilgili de zaman zaman vatandaşlarımıza yönelik uyarılar yapıyorlar. Burası bu manada kayıt altında değil. Zaten bu keşifler o kayıtlara bir altlık oluşturuyor. Kayıt altına alındığında da tedbir ve oraya gidiş gelişlerin kontrollü hale gelmesi konusunda da daha sistematik bir yapı oluşturulacaktır" ifadesini kullandı. (HABER MERKEZİ)