Magnezyum eksikliği nelere sebep olur?

Eczacı Ezgi Nevçehan, insan vücudunda bulunan minerallerden birisi olan magnezyumla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eczacı ve Homeopat Ezgi Nevçehan, insan vücudu için önemli minerallerden olan magnezyum ile ilgili bilgi verdi. 

Nevçehan, insan vücudunun kendi kendine üretemediği ve bu yüzden gıda veya ilaç takviyesi gibi yollardan alınması gereken magnezyumun eksikliğinde kas krampları, uyuşukluk, yorgunluk, sinirlilik ve düzensiz kalp atışları gibi sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Nevçehan, insan vücudunda 300'den fazla metabolik reaksiyonda yer aldığını söylediği magnezyumun çeşitli formlarıyla ilgili bilgi verdi. Nevçehan, farklı tip magnezyumları ve faydalarını şu şekilde sıraladı:

Magnezyum Sitrat: Sindirim sistemi tarafından kolayca emilir ve genellikle sindirim sorunları olanlar tarafından tercih edilir. Kemik sağlığını destekler ve kas kramplarını azaltabilir.

Magnezyum Glisinat: Magnezyumun en iyi emilimine sahiptir ve anksiyete ve stresi azaltmaya, uyku kalitesini artırmaya ve kas gerginliğini azaltmaya yardımcı olabilir.

Magnezyum Oksit: Bağırsak hareketliliğini artırır ve kabızlığı hafifletir, ancak diğer formlara göre emilimi daha düşüktür.

Magnezyum L-treonat: Beyin fonksiyonlarını destekler ve sinir hücreleri arasındaki iletişimi artırarak hafıza ve konsantrasyonu iyileştirebilir.

Magnezyum Taurat: Kalp sağlığını destekler ve kalp ritmi düzensizliklerini azaltabilir, kan basıncını düzenleyebilir ve arterlerin gevşemesine yardımcı olabilir.

Magnezyum Klorür: Cilt üzerinden emilerek kas ağrılarını hafifletebilir, stresi azaltabilir ve cilt sağlığını destekleyebilir.

Magnezyumun alınabileceği besin kaynaklarına değinen Nevçehan, "Bu besinler arasında kabak çekirdeği, badem, ıspanak, tam tahıllar ve fasulye gibi gıdalar bulunur. Yeterli magnezyum alımı, kemik sağlığını destekler, kas fonksiyonlarını düzenler ve sinir sistemi fonksiyonlarını destekler” dedi.

Son olarak, erişkin bireylerin günde 300 mg magnezyum alması gerektiğini ifade eden Nevçehan, Yaşın ilerlemesi halinde bu miktar 350 mg olması gerekir. Hamilelerde ve emziren kadınlardaki magnezyum ihtiyacı ise, günlük 600 mg kadardır” diyerek sözlerini noktaladı.