Mahkeme kamu davasını da reddetti: Ahmet Atakan’ın katilleri korunuyor

Gezi Parkı eylemlerinde Hatay’da polisin attığı gaz kapsülü sonucu vefat eden Ahmet Atakan için kamu davası açılması talebi Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’da Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla yapılan gösteride polisin attığı gaz kapsülü sonucu hayatını kaybeden Ahmet Atakan için 22.10.2020 tarihinde, şüpheliler hakkında soruşturma ve kamu davası açılması talebiyle Adana Bölge İdare Mahkemesine yapılan başvuru reddedildi. Aile Avukatı Hatice Can, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru yapılacağını söyledi. Konuya ilişkin Antakya Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Ahmet Atakan'ın ailesi, Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz, Hatay'daki siyasi partiler, Sivil Toplum Kuruluşları (STK), sendika, kadın örgütleri, meslek odaları ve CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal katıldı.

EMSAL ATAKAN: 8 YILDIT ADALET ARIYORUZ

Açıklamada konuşan Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan, 8 yıldır oğlunu öldürenlerin cezalandırılmasını istediğini, adalet aradığını söyleyerek, “Tüm delillere rağmen oğluma soruşturma verilmedi. Gün geçtikçe acımız daha çok büyüdü. Adaletiniz bu mu? Savcılara, valiliğe, yargıya sesleniyorum. Elinizi vicdanınıza koyun ve gencecik oğlum Ahmet Atakan’ı hayattan koparanların cezalarının verilmesini istiyorum. Adalet istiyorum” dedi.

ALİ ATAKAN: EMRİ VERENLER YARGILANSIN

Ahmet Atakan’ın babası Ali Atakan, meselelerinin aslında zihniyet meselesi olduğunu, polislerle emniyet mensupları ile işlerinin olmadığını, onlara bu emri veren bu hukuksuzluğu yapanlarla işlerinin olduğunu belirterek, emri verenlerin yargılanmasını istediğinin altını çizdi ve sadece kendileri için değil herkes için adalet istediklerine vurgu yaptı.

'SUÇLULAR KORUNUYOR'

Aile adına dosya avukatlarından Hatice Can açıklama yaptı. Savcılığın tespit ettiği şüpheliler hakkında Hatay Valiliğince soruşturma izni verilmemesi ve bu karara yapılan itirazın kesin olarak reddine dair mahkeme kararlarının gerçekliğin yok sayılması, suçun ve suçlunun korunması olduğunu vurgulayan Can, "Ahmet Atakan’ın ölümünden sorumlu olanlar, soruşturma izni talep edilen polis memurlarıyla sınırlı değildir. Barışçıl bir eyleme müdahale talimatı veren dönemin Hatay Valisi, Hatay İl Emniyet Müdürü, ilgili İl Emniyet Müdür Yardımcıları da Ahmet’in ölümünün sorumlularıdır. Bütün sorumluların adalet önünde hesap vermesi gerekmektedir” dedi. 4483 sayılı Kanun’un polisin işlediği suçlarda koruma kalkanı olmaktan çıkarılması gerektiğinin altını çizen Can, suçluların adil Mahkemelerde yargılanması gerektiğini söyledi.

'AHMET’İN NASIL ÖLDÜĞÜNÜ MAHKEME ARAŞTIRSIN'

Basın açıklaması haricinde görüştüğümüz avukat Hatice Can, gaz kapsülünün Atakan’ın ölümü ile de uyumlu olduğunu söyleyerek, “Ahmet Atakan’ın yaşamını yitirmesiyle medyaya bir video servis edildi. Çatıdan düşen kişinin Ahmet Atakan olduğu iddia edildi. Eğer o kişi Ahmet Atakan ise polisin çatıları hedef alarak attığı gaz fişeklerinden kaynaklı da olmuş olabilir. İtiraz başvurumuzda da geçiyor. Ahmet Atakan’ın başının arka kısmında gaz kapsülüyle uyumlu bir şişlik var. Biz de diyoruz ki soruşturmaya izin verin, illa birileri yargılansın değil, Ahmet Atakan’ın nasıl öldüğünü mahkeme araştırsın; gerçek ortaya çıksın” dedi.

 

NE OLMUŞTU?

23 yaşındaki Ahmet Atakan, Gezi eylemleriyle başlayan sokak gösterilerinin en uzun süre devam ettiği kentlerden Antakya’da, 2013 yılında 9 Eylül’ü 10 Eylül’e bağlayan gece gerçekleşen ODTÜ’ye destek eylemleri sırasında yaşamını yitirdi. Görgü tanıkları Atakan’ın polisin attığı gaz fişeği ile vurulduğunu söyledi ancak Atakan’ın ölümünden kısa bir süre sonra bir apartmanın terasından kim olduğu belli olmayan bir kişinin düşüş anı; medyaya Atakan’ın düşüş anı diye servis edildi.

KAPSÜLDEKİ KANIN ATAKAN’IN OLDUĞU İSPATLANDI

Hatay Valiliği, önce ölümünün gaz fişeği ile ilgisi olmadığı gerekçesiyle soruşturma izni vermedi. Atakan ailesi ve avukatları Hatice Can’ın uğraşları sonucu hazırlanan bilirkişi raporunda, gaz fişeklerinin üzerinden çıkan kanın Atakan'a ait olduğu yüzde 99,9 oranında kanıtlandı. Bu yeni delil üzerine Hatice Can, ikinci defa soruşturma izni verilmesi için başvuru yaptı. Ancak Hatay Valiliği yeni delili yok saydı ve ikinci defa soruşturma izni vermedi.

EMSAL ATAKAN: KATİLLERE KATİL DEDİĞİM İÇİN YARGILANACAĞIM

Olayın soruşturulmasına izin verilmezken, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan hakkında “Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçlamasıyla dava açıldı. Emsal Atakan 13 Şubat 2020 tarihinde hakim karşısına çıktı. Atakan o dönem verdiği bir röportajda şöyle şu ifadeleri kullanmıştı: "Yıllardır başka gençler öldürülmesin, katiller yargılansın diye adalet istedim. Adalet herkese lazım olacak. Yüreğim yanıyor, ben bir anneyim. 6 yılı aşkındır oğlum kara toprağın altında ama katiller geziyor. ‘Emri ben verdim’ diyenler oldu. Oğlumun davası bile açılmadı. Ben bir anne olarak katillere katil dediğim için yargılanacağım. İçim yanarken bana dava açılıyor. Bu çok acı. Neden yargılanacağım? Dilek Doğan’ı öldürenlere katil dediğim için. Katile katil denilmez mi?”