Mahkeme kararına rağmen Akbelen'de gece mesaisi

Akbelen'e gece iş makineleri girerek, Kocaçay’ın dere yatağını değiştirmeye başladı. İkizköylüler, mahkeme kararını hatırlatarak çalışmaların madencilik için yapıldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Milas Akbelen'de dün gece, iş makineleri Işıkdere'nin altından akan Kocaçay'ın yatağını değiştirmek çalışma yapmaya başladı. İkizköylüler ise mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını hatırlatarak çalışmaların hukuksuz olduğunu belirtti.

Milas İkizköy'deki, Akbelen ormanında 740 dönüm orman kesilerek termik santral için linyit madeni yapılmak isteniyor. Ormanı kestirmek istemeyen köylülerin, Muğla İdare Mahkemesinde açtığı, orman kesimi ile Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak karara rağmen YK Enerji pek çok işçileri ormana göndererek farklı gerekçelerle kesim yapmaya çalıştı.

'DERE YATAĞI DEĞİŞTİRİLİYOR ZEYTİNLİKLER SU ALTINDA KALACAK'

İkizköy Çevre Komitesi gönüllüsü Deniz Gümüşel'in aktardığına göre iş makineleri gece boyu bölgede çalışma yaptı. İkizköylüler de, YK Enerji'nin hukuksuz bir şekilde maden sahasını genişletmeye devam ettiğini söyledi. Gümüşel, bölgede yapılan çalışmayı şöyle anlattı: "Muğla 3. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararına rağmen şirket, bu sefer de Işıkdere'nin altından akan Kocaçay'ın yatağını değiştirmeye, köyün henüz kesilmemiş son zeytinliklerini de su altında bırakacak şekilde bir kanal yapmaya girişti."

'MADEN FAALİYETLERİ İÇİN DERE YATAĞIYLA OYNANIYOR'

Dere yatağının yönünün değiştirilmesindeki amacın, çayın yatağına ulaşmış maden çıkarma faaliyetini etkileyecek olduğunu söyleyen Gümüşel, "Yağmurlar başladığında göreceğiz ki yatağı değiştirilmiş, taşkın yatağı bozulmuş Kocaçay, daha geniş ve kontrolsüz bir alanda taşkına ve hatta sele yol açacak. Bu durum, İkizköy'ün ovası için de daha şiddetli sel tehdidi oluşturuyor. Şirket dere yatağını değiştirmek için DSİ'den izin aldığını, yürütmeyi durdurma kararının ise maden faaliyetlerini kapsamadığını iddia ediyor" diye konuştu. Fakat 9 Ağustos tarihli Muğla İdare Mahkemesinin kararı ile 86541 no.'lu işletme ruhsatı alanında maden işletme faaliyetleri ve kömür taşıma bandı inşaatı mahkemenin ilgili ikinci bir kararına kadar durduruldu.

İkizköylüler, Muğla Valiliğin'den bir an önce mahkeme kararının uygulanmasını istiyor, aksi halde geri dönüşü olmayacak zararlardan valiliğin sorumlu olacağını belirtiyor.