Mahkemeden İşkencedere Vadisi’ne iki yıl sonra bilirkişi kararı
İşkencedere Vadisi’ndeki taş ocaklarına karşı köylüler, 2019 yılında dava açtı. Mahkeme tam 2 yıl sonra 13 Eylül 2021 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.
Gençağa Karafazlı
RİZE – İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen taş ocaklarına karşı 2019 yılında dava açan köylülere mahkemeden karar çıktı.
Buna göre “ÇED gerekli değildir” kararına karşı 25 Eylül 2019 yılında işlemin iptali isteğiyle Rize Valiliği’ne karşı açılan davaya, mahkeme tam iki yıl 13 Eylül 2021 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.
Rize İdare Mahkemesi tarafından belirlenen bilirkişi heyeti, Gümüşhane Üniversitesi’nden, Kastamonu Üniversitesi’nden, Trabzon Valiliği ve Maçka İlçe Tarım Müdürlüğü’nden 7 kişilik akademisyen ve bürokrattan oluşacak.
‘GECİKMİŞ BİR KARAR’
Davanın avukatlığını yapan Yakup Ş. Okumuşoğlu, mahkemenin oluşturduğu bilirkişi heyetinin akademik olarak yeterli olmadığını, bu nedenle oluşan heyete karşı çıktıklarını ifade etti. Konuyla ilgili görüşlerini mahkemeye bildirdiklerini söyleyen Okumuşoğlu, “Bu itirazlarımız henüz bir sonuca bağlanmadı. Bilemiyoruz, belki de mahkeme 12 Eylül’e kadar bizim bu itirazımızı yerinde bulur ve keşfi iptal edebilir” dedi. Mahkemenin iki yıl sonra karar vermesini gecikmiş bir karar olarak nitelendiren Okumuşoğlu, “Rize İdare Mahkemesi, İkizdere'de yargıya intikal etmiş üç adet taş ocağı için keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Mahkemenin bu kadar uzun bir süre sonra karar vermesi kabul edilebilir bir durum değil. Doğanın nasıl talan edildiğine dair vadide ortaya çıkan görüntüyü görüyoruz. Bu karar gecikmiş bir karardır” diye konuştu.