Mahkemeden Trump hakkındaki 'gizli belge' davasına ret

Güney Florida Bölge Mahkemesi Hakimi Cannon, ABD'nin eski başkanı Trump hakkındaki 'gizli belge' davasını, özel yetkili savcının kanunlara aykırı bir şekilde atandığı gerekçesiyle reddetti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Güney Florida Bölge Mahkemesi Hakimi Aileen Cannon, eski başkan ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump hakkındaki 'gizli belge' davasını reddetti. Trump tarafından hakimliğe aday gösterilen Cannon'ın verdiği karar, Trump'ın Pensilvanya'da seçim mitingi sırasında konuşma yaptığı esnada silahlı saldırıya uğramasından iki gün sonra geldi. Cannon, söz konusu soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Jack Smith'in kanunlara aykırı bir şekilde bu göreve atandığına hükmetti. Hakimin kararında, Özel Yetkili Savcı'nın dava açmak için yetkisinin olmadığına da karar verildi.

Karar, aynı zamanda Yüksek Mahkeme'nin Kongre baskınına ilişkin davada Trump'ın resmi görevleriyle bağlantılı olarak dokunulmazlığı olduğuna karar vermesinin ardından geldi.

DANIŞMANI VE MÜLK YÖNETİCİSİNE DE SUÇLAMA YÖNELTİLMİŞTİ

Reuters'ın aktardığına göre, eski başkan Donald Trump'ın 'gizli' ibareli belgelerle ilgili verilen bu kararı temyiz etmesi bekleniyor. Söz konusu 'gizli belge' soruşturmasında Trump hakkında iddianame hazırlanmış, iddianamede eski başkanın, görevden ayrıldıktan sonra ulusal güvenliğe ilişkin hassas belgeleri kasıtlı bir şekilde Mar-a-Lago malikanesinin sosyal kulübünde tuttuğu ve hükümetin söz konusu belgeleri geri alma çabalarına engel olduğu iddia edilmişti. Trump'ın kişisel danışmanı Walt Nauta ve Mar-a-Lago Mülk Yöneticisi Carlos De Olivera'ya da soruşturmaya engel olma suçlaması yöneltilmişti. 

TRUMP: BU, SADECE BİR İLK ADIM OLMALI

Trump, mahkeme kararının ardından sosyal medya platformu Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, bugün kararın 'sadece bir ilk adım' olması gerektiğini, bunun ardından 'kendisi hakkında başlatılan tüm cadı avlarının sonlandırılması gerektiğini' savundu.

Cumhuriyetçi partili siyasetçi, kendisine karşı düzenlendiğini söylediği 'tüm siyasi saldırıların Demokrat Adalet Bakanlığı tarafından koordine edildiğini' ileri sürerek, bu saldırıların ABD Başkanı ve Demokrat Parti'nin başka adayı Joe Biden'ın 'siyasi rakibi' olan kendisine yönelik düzenlenen bir 'seçime müdahale komplosu' olduğunu savundu. Trump, paylaşımına şu sözlerle son verdi: "Adalet sistemimizin silah olarak kullanmasına son vermek için bir araya gelelim ve Amerika'yı yeniden harika yapalım."

Ne olmuştu?

ABD eski başkanı Donald Trump'ın Florida'daki evi, 8 Ağustos 2022 sabahında 'gizli belgeler' soruşturması için Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından basılarak aranmıştı. Baskını ve hakkında devam eden soruşturmaları 'siyasi' olarak niteleyen Trump, özellikle Florida'daki malikanesi Mar-a-Lago'dan alınan belgelerin 'bağımsız bir hakem veya özel bir hakim' tarafından incelenmesi talebinde bulunmuştu.

Trump hakkındaki yürütülen 'gizli belgeler' ve '6 Ocak Kongre baskını' soruşturmalarına, özel yetkili uzman olarak atanan eski başsavcı Jack Smith başkanlık etmişti.

Donald Trump, 8 Haziran akşamı kendi sosyal medya sitesi TruthSocial'da yaptığı paylaşımda, 'gizli belgeler' ile ilgili hakkında iddianame hazırlandığını duyurmuştu. 13 Haziran Salı günü yerel saatle 15.00'te Miami'deki federal adliyeye çağrıldığını belirten Trump, "Ülkemizin tarihindeki herhangi bir görevdeki başkandan çok daha fazla oy alan ve şu anda 2024 başkanlık seçimleri için yapılan anketlerde hem Demokrat hem de diğer tüm adaylardan açık ara önde olan eski bir ABD Başkanının başına böyle bir şeyin gelebileceğini asla düşünmemiştim. Ben masum bir adamım" ifadelerini kullanmıştı. 

 

 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)