'Mahkum takası' anlaşması: Serbest bırakılan 5 ABD'li İran'dan ayrıldı

İran, ABD ile yapılması planlanan mahkum takasına ilişkin açıklama yaparak, ABD vatandaşı 5 mahkumun 18 Eylül Pazartesi günü serbest bırakılacağını duyurdu. Açıklamanın ardından 5 kişi serbest kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Dışişleri Bakanlığı, ABD ile İran arasında yapılması planlanan mahkum takasına ilişkin açıklama yaptı. Bugün Başkent Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında konuyla ilgili konuşan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD vatandaşı 5 mahkumun bugün serbest bırakılacağını duyurdu. Katar'ın aracılık ettiği anlaşma kapsamında serbest bırakılan 5 tutuklu ABD'li uçakla Tahran'dan ayrıldı.

'BEŞ TUTUKLU İKİ AKRABALARIYLA BİRLİKTE TAHRAN'DAN AYRILDI'

AA'nın aktardığına göre, Kenani, "ABD hapishanelerinde tutuklu bulunan 5 İran vatandaşı, ABD vatandaşı 5 tutukluya karşılık bugün serbest bırakılacak" diye konuştu. İran vatandaşlarının serbest bırakılmaları durumunda nereye gidecekleri konusuna ilişkin Kenani, "İki vatandaş kendi istek ve arzularıyla İran'a dönüyor, bir kişi üçüncü bir ülkedeki ailesinin yanına gidiyor, iki vatandaş da ABD'de kalmak istiyor" dedi. Kenani, Güney Kore'de bloke edilen İran varlıklarının da bugün aktarılacağı bilgisini paylaştı.

Kenani'nin bu açıklamasının ardından BBC'ye konuşan bir yetkili, İran’da cezaevinde tutulan ve ABD'yle yapılan anlaşma kapsamında serbest bırakılan beş kişinin iki akrabalarıyla birlikte Tahran'dan ayrıldığını bildirdi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, bu kişilere Katar Büyükelçisi de eşlik ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yakın Fars Haber Ajansı da söz konusu kişilerin Katar’a ait bir uçakla başkent Tahran’dan ayrıldığını duyurdu. Uçağın Katar'ın başkenti Doha'ya inmesi bekleniyor.

MERKEZ BANKASI: 5,5 MİLYAR DOLARLIK VARLIK BANKA HESAPLARINA YATTI

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin de bugün başkent Tahran'da yaptığı basın açıklamasında, 'Doha yönetiminden Katar'daki İran banka hesaplarının etkinleştirildiğine dair bilgi aldıklarını' aktardı. Ferzin, ABD ile varılan mahkum takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan varlıklarının 5 milyar 573 milyon 492 bin euro olarak İran fonlarının Katar'daki banka hesaplarına yatırıldığını belirtti. 

Serbest bırakılan varlıkların altı İran bankasının iki Katar bankasında açtığı hesaplara aktarıldığını ifade eden Ferzin, Güney Kore'de tutulan 6 milyar doların 10 Ağustos'ta İsveç’teki banka hesaplarına avro olarak transfer edildiğini, bugün ise 5 milyar 573 milyon 492 bin avro olarak Katar'daki hesaplara yatırıldığını söyledi.

İran Merkez Bankası’nın bu parayı 'riyali güçlendirme politikası' çerçevesinde kullanacağını kaydeden Ferzin, bekleme süresinde yaşanan paradaki değer kaybı nedeniyle de Seul yönetiminden şikayetçi olduklarını, şikayete ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Ne olmuştu?

Basına yansıyan haberlerde, İran'ın Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması karşılığında iki ülkenin tutuklu takası yapacağı bilgisi paylaşılmıştı.

Beyaz Saray, 10 Ağustos tarihinde, İran'da tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşının cezaevinden çıkarılıp ev hapsine alındığını doğrulamıştı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri de ABD ile yürütülen tutuklu değişimine ilişkin müzakerelerde yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, İran'ın dondurulmuş varlıklarının ve ABD'de tutuklu bulunan çok sayıda İran vatandaşının serbest bırakılacağını kaydetmişti.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, 12 Ağustos'ta, Güney Kore'de dondurulan varlıklarının blokajının kaldırıldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler abd iran mahkum takası