Mahmut Abbas: Gazze'ye gitme kararı aldım

Numan Kurtulmuş'un ardından TBMM kürsüsüne çıkan Mahmud Abbas, "Barış ve güvenliğe giden yol Filistin'den başlar" ifadelerini kullandı. Abbas, Gazze ve Kudüs'ü ziyaret edeceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TBMM Genel Kurulu'nda 'Filistin' konulu olağanüstü toplantı, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın katılımıyla başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da TBMM Genel Kurul Salonu'nda katılığım sağladığı oturum, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un konuşmasıyla açıldı. Numan Kurtulmuş, oturumu başlattı ve "Devlet olarak Gazze halkına karşı ortak duruşu sergilemiş dünyadaki ender ülkelerden biriyiz. Filistin halkının sesi olmaya devam ediyoruz" dedi. 

Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bugün burada TBMM olarak tarihi bir oturuma ev sahipliği yapıyoruz. Az sonra Abbas burada sizlere hitap edecek ve buradaki konuşması üzerinden Filistin'i bütün dünyaya bir kez daha anlatma fırsatı bulacaktır.

Filistin davasına devlet ve millet olarak ortak bir destek duruşu sergilemiş ender ülkelerden biriyiz. Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde ülkemiz elinden gelen tüm güçle İsrail'e karşı mücadele etmeyi sürdürmektedir.

İsrail'de Netanyahu hükümetinin işlediği insanlık suçlarına Türkiye kayıtsız kalmadı. On yıllar boyunca Filistin'de her türlü zulme ve işkenceye uğrayan ancak mücadeleden vazgeçmeyen, direnen bütün mücahitleri saygıyla anıyorum. Yaser Arafat'ın ve Şeyh Ahmet Yasin'in şahsında tüm mücahitlerin mücadelesini rahmet ve şükranla anıyorum.

Ayrıca 7 Ekim’den bu yana sayıları 40 bini aşmış bulunan Gazze şehitlerinin her birisini saygıyla yad ediyorum. Masum insanların hayattan koparılışını izleyen dünyayı da bir kere daha sorumluluk almaya davet ediyoruz.

Gazze’nin seçilmiş ilk Başbakanı İsmail Haniye’nin şahsında bütün şehitleri minnetle yad ediyorum. İnsanlık tarihine geçen tavrı, 3 çocuğu ve 4 torunu şehit edildikten sonra göstermiş olduğu metanetidir. 'Benim evlatlarımın ve torunlarımın kanı Filistinli çocukların ve kadınlarının kanından daha değerli değildir2 diyen Haniye’nin oğlu da aynı şekilde 'Benim babamın kanı Filistinlilerin kanından önemli değildir' diyerek bütün dünyaya meydan okumuştur."

MAHMUD ABBAS: UZUN SÜREDİR DEVAM EDEN BU BELA ZAFERLE SON BULACAK

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş oturumun açılış konuşmasını yaptıktan sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas kürsüye geldi.

"Barış ve güvenliğe giden yol Filistin'den başlar" diyen Abbas'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle: 

"Konuşmama on binlerce şehidimize rahmet dileyerek söze başlamak istiyorum. İsrail'in saldırıları, soykırım suçu nedeniyle Gazze'de, Batı Şeria'da Kudüs'te şehit olanları anarak başlamak istiyorum. Sonuncusu da lider İsmail Haniye'ye karşı işlenen suç olmuştur. Milli mücadelemiz zaferle taçlanacak. Uzun süredir devam eden bu bela zaferle son bulacak.

Biliyorum ki, bu konu bütün ilginizin odağında yer almaktadır ve bu mecliste bununla ilgili tartışmalar yürütmüş bulunmaktasınız. Filistin halkına karşı işlenen tarihi adaletsizliğe, katliamlarına, savaş suçlarına ve soykırıma karşı sizler bu Filistinlilerin yanında yer almaktasınız. Allah aşkına soruyorum her gün İsrail işgal devletinin Gazze'de bulunan özellikle de bir kaç gün önce yüzden fazla şehidin verildiği okul katliamı da olmak üzere her gün sığınma kamplarına gerçekleştirilen katliamlara uluslararası toplum nasıl sessiz kalabiliyor.

'GAZZE'DE BİR BAŞKA DEVLET OLAMAZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin öncü rolünü takdirle karşılıyoruz. Cesur ve ilkeli tutumundan dolayı kendisini kutluyoruz. Öte yandan İsrail'in halkımıza, topraklarımıza ve kutsal mekanımıza karşı işlediği suçları reddeden ve kınayan Türkiye'nin tüm siyasi partilerini ve sivil toplum kuruluşlarını tutumlarından dolayı kutluyorum. Yine samimi duyguları ve asil duruşu ile Filistin halkını ve haklı davasını destekleyen kardeş Türk halkına teşekkür ediyorum. Halkımız Filistin ve Kudüs için şehit olan Türk halkını unutması mümkün değildir. Özel olarak da Türkiye'nin İsrail'in Gazze'deki soykırımı karşısında Güney Afrika tarafından Uluslararası Adalet Divanı'na dahil olma kararını da kutluyorum.

Soykırımın asıl amacı Filistin'i yok etmektir. 7 Ekim'den bu yana 40 bin kişi şehit edildi. 10 bin kayıp, 80 bin yaralı var. Bunlara rağmen dik durmaya devam edeceğiz. Bu bağlamda Mısır ve Ürdün'ün tutumlarını takdirlerini karşılıyoruz. Bu tutumlar bizimle tamamen örtüşmektedir. Gazze, Filistin devletinin ayrılmaz asli bir parçasıdır. Gazze'de bir başka devlet olamaz, Gazze'siz Filistin devleti olamaz.

'BARIŞA GİDEN YOL FİLİSTİN'DEN BAŞLAR'

Bugünlerde orada ve şurada 'savaş sonrası' diye bir şeyden bahsediyorlar. Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün tamamı, tek bir yönetim tarafından idare edilen coğrafi bir bütündür. Ve tek bir meşru hükümetin yönettiği Filistin topraklarıdır. Ve bu gerçekleşmezse hiçbir şekilde istikrar, sükunet olmaz. Ya bize hakkımızı verirsiniz ya da sizler özgürsünüz. Eğer bu yapılmazsa, bu şiddet sarmalı devam edecektir. Barış ve güvenliğe giden yol, Filistin'le başlar ve Filistin'le biter. 

'İSRAİL'İN YALANLARINA AKLI BAŞINDA OLAN HİÇ KİMSE İNANMAZ'

İsrail hükümetinin yalanlarına aklı başında olan hiç kimse inanmaz. Sivillerin öldürülmesi, altyapısının tahrip edilmesi, halkın açlığa mahkum edilmesi bu yalanlara karşı gerçeklerdir. Şehitlerin çoğunu kadınlar ve çocuklar oluşturmaktadır. Gazze'nin altyapısının 3'te 2'sinden fazlası yıkılmıştır. Okul, kilise, hastane... Hepsi yıkıldı. Filistinliler evsiz ve yurtsuz bırakılmıştır. Buna rağmen ABD tam 3 kez veto hakkını kullanmıştır.

'GAZZE'YE GİTME KARARI ALDIM'

Önümüzdeki bir çözüm kalmadı. Filistin'deki bütün kardeşlerimle birlikte Gazze'ye gitme kararı aldım. Bedeli hayatımda olsa gideceğim. Benim hayatım, bizim hayatımız, Gazze'de ölen hiçbir çocuğun hayatından değerli değildir.

Aynı bağlamda BMGK'ya da çağrıda bulunuyorum. Gazze'den sonra inşallah Kudüs'e yöneleceğimizi de ifade ediyorum. Ebedi başkentimize de gideceğim.

Artık dünya yavaş yavaş adaletin, hakkın, zulmün ne anlama geldiğini anlıyor. Mücadeleci, sabırlı ve direnen Fİlistin halkımız adına ulusal kimliğimize, topraklarımıza, kutsal mekanlarımıza bağlıyız. Er ya da geç bağımsızlığımıza kavuşacağız. İşgal sona erecektir. Filistin özgür ve ebedi kalacaktır. Yaşasın Filistin-Türkiye kardeşliği. Teşekkürler Türkiye, teşekkürler kardeş Türkiye halkı, teşekkürler sayın Cumhurbaşkanı. Filistin halkının davasına destek verdiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)