Mahpusların sevk taleplerine 'pandemi' gerekçesiyle ret

Tokat T Tipi Cezaevi'ne tutulan bir mahpus, ailesine yakın bir cezaevine sevk edilmek için savcılığa başvuru yaptı. Savcılık, Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü'ne bu talebi iletti. Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü, isteğe bağlı sevk taleplerinin pandemi gerekçesiyle durdurulduğu yanıtını verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cezaevlerinde bulunan mahpusların çeşitli gerekçelerle istedikleri sevk talepleri son dönemde geri çevriliyor. Daha önce de ailelerinden yüzlerce kilometre uzaktaki hapishanelere gönderilen mahpuslar sık sık ailelerin bulunduğu şehirlerdeki cezaevlerine sevk edilmek için talepte bulunmuş ancak bu talepleri yanıtsız bırakılmıştı. Sevk taleplerinin son dönemde pandemi gerekçesiyle reddedildiği öğrenildi.

TALEPLER BAKANLIĞA İLETİLMEYECEK

Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan bir mahpus ailesine yakın bir cezaevine sevk edilmek için Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. Savcılık bu başvuru üzerine Ceza ve Tevkifevleri  Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdı. Bu yazı üzerine Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nden savcılıklara sevk talepleriyle ilgili talimat gittiği ortaya çıktı. Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü'nden savcılıklara giden yazıda “Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ikinci bir talimata kadar kapalı ve açık ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü, hükümözlü ve tutukluların isteğe bağlı nakil taleplerinin alınmaması ve bakanlığa iletilmemesi uygun görülmüştür” denildi.

CEZAEVİ MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN 'SİYASİ MAHPUS' REDDİ

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, isteğe bağlı tüm sevk taleplerinin bakanlığa gönderilmeyeceğini ve işlem yapılmaksızın arşive kaldırılacağını da savcılıklara iletti. Yazıda korona virüsü bilim kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda sevk taleplerinin yeniden gündeme gelebileceğini de belirtti.

AİHM NE DİYOR?

Türkiye'nin taraf olduğu AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) daha önce de ailelerinden uzak bir cezaevinde tutulan Abdülkerim Avşar ve Abdülkerim Tekin adlı mahpusların başvuruları üzerine Türkiye'yi tazminata hükmetmişti. AİHM 1 yıl önce verdiği kararda, ailelerinden uzak cezaevlerine nakledilen mahpusların hastalık sebebiyle ya da maddi sebeplerle kendilerini görmeye gelemeyen ailelerine yakın bir cezaevine nakledilme taleplerinin başvurucuların somut koşulları dikkate alınmadan reddedilmesinin özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının ihlali olarak değerlendirmişti.