Makina Mühendisleri Odası: TUSAŞ yönetimini, yasalara uygun davranmaya davet ediyoruz

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, TUSAŞ'ın 100’den fazla çalışanının 31 Aralık itibarıyla iş sözleşmelerini sona erdireceğini öğrendiklerini bunun yasalara aykırı olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, TUSAŞ yönetiminin 100’den fazla personeline 31.12.2023 tarihi mesai bitimi itibarıyla iş sözleşmelerinin sona erdirileceğini bildirdiği haberini aldıklarını belirterek "İşten atma anlamına gelen bu uygulamanın gerekçesi olarak ise, Şirket Yönetim Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Şirket İç Yönetmeliği ile çalışma yaş haddinin 60 yaş olarak belirlenmiş olması gösterilmiştir.

Ancak şirketlerin iç yönetmelikleri ve bunlara bağlı uygulamalar, başta Anayasa ve İş Kanunu olmak üzere yürürlükteki yasal mevzuata ve hukuka aykırı olamaz. Çalışmaya 60 yaş haddi belirlenmesi ve bunun uygulanması öncelikle Anayasa’nın 'Kanun önünde eşitlik' başlıklı 10. maddesine aykırıdır" dedi.

Yener, açıklamasında şunları söyledi:

"Keza 4857 sayılı İş Kanunu’nda çalıştırma yaşına ilişkin olarak azami yaş sınırıyla ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu gerçeklik karşısında, işverenlerin çalıştırdıkları personel için çalışma yaş haddi getirmeleri ve yaş haddi nedeniyle iş sözleşmelerini sona erdirmeleri Anayasa’nın 10. maddesinde düzenlenen “Kanun önünde eşitlik” ilkesine ve “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” başlıklı 48. maddesine açıkça aykırı olduğu gibi 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerinde de böyle bir uygulamaya yasal dayanak teşkil edecek hiçbir hüküm bulunmamaktadır.

İşin özcesi, yürürlükteki Anayasa ve 4857 sayılı Kanun kuralları karşısında, hiçbir işverenin personelini kendiliğinden “emekliye sevk etme” yetkisi yoktur; emekli olarak çalışma yaşamını bitirme kararı personelin hür iradesine tabidir."

 TUSAŞ yönetimini, 31 Aralık 2023 itibarıyla işten atılacak personele ilişkin kararını yürürlükten kaldırmaya çağıran Yener, "Anayasa’ya, İş Kanunu’na ve diğer yasal mevzuata aykırı olan ve bu son karara gerekçe gösterilen şirket içi yönetmeliğin iptaline; çalışanları ile ilişkilerinde yasal mevzuatın yanı sıra evrensel işçi hakları ilkelerine, hakkaniyete, değerbilirliğe ve liyakat normlarına bağlı kalmaya davet ediyoruz" dedi.