Malatya Belediyesi taşınmazları vakıflara vermiş

Sayıştay raporuna göre, AK Partili Malatya Büyükşehir Belediyesi, belediyeye ait taşınmazları vakıf ve derneklere tahsis etti. Sayıştay, "Dernek ve vakıflara taşınmaz tahsisi yapılamaz" dedi.

Karakaş Konağı, Önder İmam Hatipliler Derneği’ne  tahsis edildi.
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Sayıştay, 2020 yılı denetim raporlarında Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan beş adet taşınmazın vakıf ve derneklere tahsis edildiğini tespit etti.

TAŞINMAZLAR VAKIF VE DERNEKLERE TAHSİS EDİLDİ

Sayıştay raporunda yer alan bilgilere göre; Battalgazi İlçesi İzzetiye Mahallesi Belediye İş Hanı’nda Bulunan 58/C Bağımsız Bölümü ve Saray Mahallesi’nde yer alan Lütfiye Sarıtaş Konağı, 2018 yılında altışar yıl süreyle bir vakfa tahsis edildi. Darende İlçesi Günpınar Mahallesi’nde bulunan bir taşınmaz ve yine Battalgazi ilçesinde bulunan Karakaş Konağı ise beşer yıl süreyle bir derneğe tahsis edildi. Raporda, 19 Mart 2018 tarihinde Aşağıbağlar Mahallesi’nde yer alan bir arsanın, bir vakfa 25 yıl süreyle tahsis edildiği de yer aldı.

Sayıştay’ın raporunda söz konusu vakıf ve derneklerin ismine yer verilmedi. Meclis karar tutanaklarına göre, 25 yıllığına tahsis edilen alan Cem Vakfı’na oy birliğiyle, Karakaş Konağı, Önder İmam Hatipliler Derneği’ne oy çokluğuyla, Belediye İşhanı’nda bulunan bağımsız alan Birlik Vakfı’na oy çokluğuyla, Günpınar Mahallesi'nde bulunan ilkokul binası Günpınar Yardım Kalkındırma Eğitim ve Kültür Vakfı’na oy birliğiyle tahsis edildi.

Lütfiye Sarıtaş Konağı ise ‘Değerleri olan Değerlidir Ortak Projesi’ kapsamında Ensar Vakfı’na aktarıldı. Ayrıca Lütfiye Sarıtaş Konağı’nın 20 Mayıs 2014 tarihinde yine Ensar Vakfı’na dört yıl süre ile tahsis edildiği de tutanaklarda yer aldı.

‘ORTAK HİZMET PROJESİ DEĞİL, TAHSİS’

Belediye, taşınmaz tahsislerinin ‘ortak hizmet projeleri’ kapsamında dernek ve vakıflara verildiğini bildirse de Sayıştay’ın raporunda, “Ortak hizmet projesi, belediyenin görev ve sorumluluk alanı içerisindeki somut bir konuya ilişkin olmalıdır. Dernek ve vakıflara belediye taşınmazlarının uzun süre kullandırılması ortak hizmet projesi değil, tahsis niteliğindedir. Dolayısıyla ortak hizmet projesi adı altında da olsa dernek ve vakıflara taşınmaz tahsisi yapılamaz” ifadeleri yer aldı. Raporda, tahsisli taşınmazların mevzuata uygun hale getirilmesi gerektiği de belirtildi.

HAZİNENİN TAHSİS ETTİĞİ KONAK, İMAM HATİPLİLER DERNEĞİ’NE ÜCRETSİZ KULLANDIRILMIŞ

Sayıştay’ın raporunda, Hazine tarafından Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen bir taşınmazın da tahsis amacı dışında bir derneğe kullandırıldığı tespit edildi. Rapora göre, Battalgazi ilçesindeki 646 metrekare yüzölçümlü taşınmaz, ‘kültür merkezi’ olarak kullanılmak üzere 2016’da Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na süresiz olarak tahsis edildi. Söz konusu taşınmaz, belediyenin 971.823,90 TL’lik restoresinin ardından 12 Haziran 2018’de ‘ücretsiz’ olarak beş yıllığına bir derneğin kullanımına bırakıldı. Belediye, Sayıştay denetçilerine verdiği cevapta, 9 Mayıs 2018 tarihinde yapılan protokol süresinin devam ettiğini gerekçe olarak gösterirken, protokol süresi bitince ücretli şekilde işlem tesis edileceğini belirtti.

Daha sonra elde edilen bilgilere göre söz konusu taşınmaz Karakaş Konağı’nın tahsis edildiği dernek Önder İmam Hatipliler Derneği oldu. 

BELEDİYEDEN ‘DIŞSAL FAKTÖRLER’ SAVUNMASI

Raporda, Karakaş Konağı’nın Önder İmam Hatipliler Derneği'ne tahsisinin 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer almasına dikkat çekilirken, belediye tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı da belirtildi. Belediyenin savunmasında, “Söz konusu taşınmazın hem çeşitli dışsal faktörlerden korunması hem de tahsis amacının dışına çıkılmadan kültür ve sosyal işlerde kullanılması amacıyla ortak hizmet projesi kapsamında derneğe tahsis edildiği” belirtildi. Raporda, söz konusu taşınmazın belediyeye Hazine tarafından tahsis edildiği hatırlatılırken, “Hazine tarafından tahsis edilen taşınmazların yetkili idarenin bilgisi dışında kullandırılması ecrimisil alınmasını gerektirmektedir. Belediye tarafından tahliye işlemlerinin yapılarak Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından tahsis edilen taşınmazın üçüncü kişilere kullandırılmaması gerekmektedir. Aksi takdirde herhangi bir kanuni dayanağı olmaksızın ücretsiz olarak dernek kullanımına bırakılan taşınmaza ilişkin belediye tarafından ecrimisil ödenmesi durumu veya tahsisin iptali ile karşılaşılabilecektir” denildi.