Mali'de Wagner güçlerine saldırıda 'Ukrayna' iddiası

Afrika ülkesi Mali'de Rus paralı asker grubu Wagner mensuplarının öldüğü saldırı ve 'pusu' için Ukrayna askeri istihbaratının bilgi sağladığı iddia edildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkesi Mali'de Rus paralı asker grubu Wagner mensuplarına yönelik 'pusuda' Ukrayna askeri istihbaratının da rolü olduğu iddia edildi. Wagner'le bağlantılı bir Telegram kanalından söz konusu saldırı haberleri doğrulanırken, Ukrayna askeri istihbaratı, Wagner savaşçılarının öldürüldüğü olayda dahli olduğunu ileri sürdü. 

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Ukrayna askeri istihbaratı GUR Sözcüsü Andrii Yusov, Mali'deki 'isyancıların gerekli bilgiyi aldığını' ve 'sadece bilgiden ibaret olmadığını' savunarak, bunun 'Rus savaş suçlularına karşı başarılı bir askeri operasyonu mümkün kıldığını' savundu. Yaşanan saldırı ve çatışmalarda Ukrayna askeri personelinin dahli olup olmadığı ya da ülkede bulunup bulunmadığı konusunda ise Yusov'dan herhangi bir açıklama yapılmadı. Yusov, Ukrayna askeri istihbaratının 'mevcut durumda detaylardan bahsetmeyeceğini ama ilerleyen zamanda daha fazla detayın verileceğini' söyledi.

MALİLİ İSYANCILARIN ELİNDE UKRAYNA BAYRAKLARI

Geçen hafta Mali'de yaşandığı ifade edilen saldırı ve çatışmaya ilişkin Wagner'e yakın Telegram kanalından yapılan açıklamada, Wagner ve Mali silahlı kuvvetlerinin, Tuareg ayrılıkçı güçleri ve cihatçı gruplara karşı 'çetin savaşlar verdiği' ve söz konusu grupların ağır silahlar, insansız hava araçları ve intihar saldırganları kullandığı belirtildi. Kanalın paylaştığı bilgilere göre, aralarında komutan konumundaki Sergei Shevchenko'nun da olduğu çok sayıda Wagner savaşçısı 5 gün süren saldırı ve çatışmalarda öldü.

Ülkenin kuzeyinde 10 yılı aşkın süredir 'isyancı' gruplara karşı mücadele veren Mali hükümeti, 2020'de, askeri cunta yönetimi ele geçirdikten sonra Wagner'den yardım istemişti. ABD, geçen yıl Mali'deki Wagner liderine yaptırım uygulama kararı almış, grubun buradaki operasyonunu Ukrayna'daki savaş için askeri ekipman kanalı olarak kullandığını savunmuştu. Kyiv Post, dün Malili isyancıların ellerinde Ukrayna bayraklarının olduğu bir fotoğraf paylaştı. Gazete, fotoğrafın Kiev'deki bir savunma kaynağı tarafından doğrulandığını aktarırken, fotoğrafın gerçek olup olmadığı bağımsız kaynaklardan teyit edilemedi. 

Yevgeniy Prigojin tarafından kurulan Rusya merkezli Wagner paralı asker grubu, Moskova'daki askeri yetkililere karşı 'silahlı ayaklanma' girişiminde bulunduktan sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'yasal olarak Wagner diye bir oluşum' olmadığını açıklamış, Prigojin ise içinde bulunduğu uçağın düşesi sonucu şüpheli şekilde ölmüştü.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)