Maliyetler arttı, özel eğitim kurumları alarm veriyor: Ödenekler çok yetersiz
Artan maliyetler ve zamlar karşısında devletin Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri'ne ödediği ödeneğin çok düşük kaldığını vurgulayan Fahri Şeker, eğitimde niteliğin düşebileceği uyarısı yaptı.
DUVAR - Yüksek enflasyon ve art arda gelen zamlar özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini de etkiledi. Zamlar karşısında devletten aldıkları ödeneklerin yetersiz hale geldiğini vurgulayan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri Derneği (ÖZREM-DER) Başkanı Fahri Şeker, birçok kurumun kapanmanın eşiğine geldiğini söyledi.
'ÖDEMELER KAT SAYIYA BAĞLANSIN'
ANKA'ya konuşan ÖZREM-DER Başkanı Fahri Şeker, yaşanan sorunları şöyle anlattı; "Yapılan bu zamlardan sonra biz ciddi sıkıntılara giriyoruz. En önemli giderlerimizden birisi de bizim mazot. Çünkü biz servis hizmeti de veriyoruz ama bunun parasını almıyoruz devletten. Sadece eğitim bedeli olarak ödenen para var. Malum çalışan personel arkadaşlarımız var. Her asgari ücret artışından sonra biz de doğal olarak iyileştirme yapıyoruz. Eğitimci kadrosunun çoğunluğu asgari ücretin üzerinde para veriyoruz. Ama şu anda yapılması gereken zam yapılamadı, bu paraları verme şansımız yok. Birçok kurum doğru anlamda zam almazsa çoğu kapatacak bu işi, yapamayacak. Bu giderlerle bunu yapma şansımız yok. Bu ne handikap yaratıyor bize? 550-600 bin civarında eğitim alan çocuklarımız var. 120 bin civarında çalışan personelimiz var. Bunları toplarsanız ailelerle birlikte 2-3 milyonu bulan bir rakam. Zaten biz her artış döneminde bunu yaşıyoruz. Artık dilenci gibi olduk. 'Yapacak mısınız, lütfedecek misiniz, verecek misiniz, vermeyecek misiniz' kaygısından kurtulmak istiyoruz. Devletteki bir engelli çocuğun eğitimi 10 bin bandında. Bize 2 bin 500-600 liraya bu işi yaptırıyorlar. Bunun üstüne her zam döneminde bu çileyi çekiyoruz. Bizim istediğimiz tek şey; bunun bir kat sayıya bağlanması. Temel mantığımız asgari ücretin yüzde 50-60'ı kriter neyse o orana bağlansın. Biz bilelim. Her zam döneminde bu çileyi çekmeyelim."
'SERVİS GİDERİNİN EĞİTİM GİDERİNE DAHİL OLMASINI İSTİYORUZ'
Servis giderlerinin çok büyük bir maliyet olduğunu, ancak bu giderlerin devletin karşıladığı kalemler arasında bulunmadığını belirten Fahri Şeker, servis hizmetinin özel eğitim için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu, "Servis giderinin eğitim giderine dahil olmasını istiyoruz. Hepsini vermeseler bile bir kısmına razıyız. Bununla ilgili bir talep iletildiği zaman 'Servis hizmetini yapmayın, bunu yapmak zorunda değilsiniz' anlamında bir cevap alıyoruz ama biliyorsunuz ki engelli çocukları taşıma sistemi olmadan buralara getirip götürmek çok zor. Birçoğunu iki kişi taşıyarak getiriyoruz özellikle fiziksel engellilerle ilgili söylüyorum.
'ÇOCUKLAR VE AİLELER ZARAR GÖRÜR'
Zam oranları konusunda yeterli güncelleme yapılmaması halinde servis ve yemek başta olmak üzere birçok şeyden vazgeçmek zorunda kalacaklarını dile getiren Şeker, nitelikli elemanların sektörden uzaklaşacaklarını, havuz, spor salonu eğitimi nitelikli hale gelen yatırımlardan vazgeçilebileceğini, eğitimde kullanılan malzemelerin azaltılacağını belirtti. Şeker tüm bunların sonucunda önce çocukların sonra ailelerin zarar göreceğini vurgulayarak soruna bir an önce çözüm bulunmasını istedi. (HABER MERKEZİ)