Maltepe 'Park'ı tahliye etti: Bir dükkan kirasıyla 23 dükkanı almıştı
Eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın aday yapılmadığı belli olduktan sonra Park Ticaret'e düşük fiyata kiraladığı Süreyya Plajı içerisindeki 23 dükkan yeni yönetim tarafından geri alındı.
İSTANBUL - Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen, ilçe sınırlarındaki Süreyya Plajı'nda bulunan alışveriş alanıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kira gelirlerinin artacağını ve Maltepelilere daha iyi eğitim ve sağlık hizmetleri sunulacağını duyurdu.
1 DÜKKAN KİRASINA 23 DÜKKANLIK RANT
Köymen'in sözünü ettiği alışveriş alanında, önceki dönem Maltepe Belediye Başkanı olarak görev yapan Ali Kılıç tarafından yapılan sözleşmeyle, işletmeci şirkete indirim yapıldığı ve 23 dükkandan oluşan alanın aylık yalnızca 1 dükkan kirasına işletildiği ortaya çıktı.
Süreyya Plajı'nda bulunan alışveriş alanı 1954 yılında Süreyya İlmen'in eşi Adalet İlmen tarafından vakfedildi. Vakfedilen alan, Süreyya Vakfı'na ait. Vakıf senedine göre, vakfın başkanlığını, Maltepe Belediye Başkanı seçilen kişi yürütüyor. Yönetim kurulunu ise Belediye Encümeni oluşturuyor.
12 KİLO ALTINLA SÖZLEŞME YAPILMIŞTI
1992 yılında, vakfedilen alan 27 yıl 6 aylığına, iş insanı Yavuz Yayla'ya ait Park Ticaret A.Ş.'ye yap-işlet-devret modeliyle kiralandı. Sözleşmeye göre, alanın kira bedeli yıllık 12 kilogram altın olarak belirlendi.
Suç örgütü lideri Sedat Peker'in "Osman Kavala'nın alacağı için yardımcı oldum" iddiasıyla 1998 yılında hakkında ifade verdiği Yavuz Yayla'nın sahibi olduğu Park Ticaret A.Ş.'nin Süreyya Vakfı'yla olan kira sözleşmesi 1 Ekim 2019'da sona erdi. Ancak bu tarihten 2024 yılına kadar alışveriş alanıyla ilgili yeni bir sözleşme yapılmadı.
ADAY GÖSTERİLMEYECEĞİ KESİNLEŞİNCE BÜYÜK İNDİRİM
2014-2019 ve 2019-2024 arasında CHP'den Maltepe Belediye Başkanı seçilen ve Süreyya Vakfı'nın doğal başkanı olan Ali Kılıç, tekrar aday gösterilmeyeceği kesinleştikten hemen sonra, Park Ticaret A.Ş. ile apar topar protokol imzaladı. 2023 yılında Maltepe Belediyesi'nin açtığı ve Yargıtay'ın da onadığı tahliye kararları olmasına rağmen 'Vakıf Başkanı' sıfatıyla sözleşmeyi imzalayan Kılıç, yıllık kira bedelinde büyük bir indirime gitti. Üstelik protokol, yönetim kurulu üyelerini oluşturan Belediye Encümeni'nden habersiz imzalandı.
ŞİRKET LEHİNE İFADE VERDİ
Kılıç tarafından, aday gösterilmeyeceği kesinleştikten hemen sonra 10 yıl daha uzatılan kira sözleşmesinde, yıllık 12 kilo altına denk gelen kira ücreti, 8 kilo 160 grama düşürüldü. Ayrıca, altının fiyatı protokolün imzalandığı 10 Şubat tarihindeki kur olan 2 bin 25 liraya sabitlendi. Maltepe Belediyesi'nde yönetimin değişmesinin ardından, geçmişte alınan yargı kararları uygulamaya konuldu ve tahliye işlemleri başlatıldı.
Tahliye işlemleriyle ilgili şirket avukatlarının yaptığı itirazdan sonra mahkeme Ali Kılıç'ın ifadesine başvurmaya karar verdi. Karar daha tebliğ edilmeden, Kılıç adliyeye giderek ifade verdi ve "Borçların tasfiyesiyle ilgili anlaşma yapıldı, kira bedeli bazı mahkeme kararlarına uygun olarak yeniden belirlendi" dedi.
EN AZ 9 MİLYON 500 BİN LİRA GELİR KAYBI
Kılıç'ın yeniden belirlendi dediği kira bedeli, güncel kura göre 16 milyon 500 bin Türk Lirası'na tekabül ediyor. Oysa, 1992 yılında yapılan sözleşmenin kira bedeli olan 12 kilogram altına göre anlaşma yapılsa, belediye yıllık 30 milyon 100 bin lira gelir elde edecekti. Eski başkan Kılıç'ın apar topar yaptığı protokolle, belediye en az 13 milyon 600 bin lira gelir kaybına uğradı.
GELİRİN 6 KAT ARTMASI BEKLENİYOR
Alanda bulunan 23 dükkan, ulusal ve uluslararası markalar tarafından işletiliyor. Dükkanlardan birinde kiracı olarak bulunan büyük bir zincir marketin yıllık ödediği kira bedeli, yaklaşık 16 milyon lira. Kılıç, imzaladığı protokolle, neredeyse 1 dükkanın kira bedeli karşılığında 23 dükkanlık alanın işletmesini 10 yıllığına daha Park Ticaret A.Ş.'ye verdi. Belediye gerekli hukuki adımları atmasa, geri kalan 22 dükkanın kira gelirleri, kamuya hizmet için kullanılamayacak, şirketin rant kaynağı olmaya devam edecekti.
Belediye Başkanı Esin Köymen tahliye işleminin ardından yaptığı açıklamada "Süreyya Paşa Vakfı’na ait olan Süreyya Plajındaki alışveriş alanının sözleşmesi sona ermesine rağmen dört yılı aşkın süredir kullanan ve işleten şirketi, hukuki süreçler sonucunda tahliye ettik. Kira gelirleri ciddi şekilde artacak olan vakıf, kaynaklarını amacına uygun olarak Maltepelilere daha iyi eğitim ve sağlık hizmetleri sunulması için kullanacak" ifadesini kullandı.
Maltepe Belediyesi kaynaklarından edinilen bilgiye göre, yeni dönemde Süreyya Plajı'ndaki alışveriş alanından yaklaşık 6 kat daha fazla gelir elde edilmesi bekleniyor. Alışveriş alanında yeni bir rant alanı açılmaması için ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olan Boğaziçi Yönetim A.Ş. ile görüşmeler sürüyor.