Maltepe'de 'Nardugan Bayramı' kutlandı

Eski Türk geleneği olan Nardugan Bayramı, Maltepe’de kutlandı. Eski Çağ Tarihi uzmanı Bahtiyar Aydın, çam ağacı, geyik, hediyeler dağıtan 'Ayaz Ata' gibi sembollerin, Türk kültüründe olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Türklerin geleneklerinden biri olan, doğan güneş anlamına gelen Nardugan Bayramı, Maltepe’de kutlandı. Maltepe Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Ön Türk Akademisi’nin katkı sunduğu program, Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

ANKA'nın haberine göre, eski Türk geleneklerinin yaşatıldığı, 21 Aralık’ta kış gün dönümünde yapılan kutlamaya katılanlar dilek ağacına bez bağladı. Kutlamaya Yakutistan’dan davet edilen Şaman Kamı, nardugan ateşini yaktı.

'BİNLERCE YILLIK GEÇMİŞİ YAŞATIYORUZ'

Programa katılarak bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Nardugan Bayramı’nın binlerce yıllık geçmişe dayandığını, Hıristiyanlık öncesinde de Anadolu, Horasan ve Türkistan’dan Balkanlar’a uzanan coğrafyada törenlerle kutlandığını söyledi.

Birkaç yıl önce Maltepe’de sembolik bir çam ağacı diktiklerini söyleyen Kılıç, "Çünkü biliyoruz ki Türk dünyasının tarihinde aralık ayının son haftası yani bugün 21 Aralık çok önemlidir. Bize dayatılan popüler kültüre yenilen düşünceler ve bireyler ne yazık sanki bizim yaptığımızı Hristiyanlık propagandasıymış gibi gördüler. Halbuki öyle değil. Bugün çok daha iyi görebiliyoruz ki biz kültürümüzden uzaklaştırılmışız. Tıpkı Horasan Türkistan coğrafyasına emperyalistlerin Orta Asya dedikleri gibi.  Biz de öyle diyoruz, bize dayatılıyor bunlar. Genç kuşağın geçmişiyle olan bağlarını kopararak bu popüler kültürün bir parçası olmayı dayatıyorlar” dedi.

BARIŞ VE BİRLİK İÇİN ATEŞ YAKTILAR

Kutlama için Yakutistan’dan Şaman Kamını Maltepe’ye davet ettiklerini belirten Kılıç “Şaman Kamı bir saatlik ritüel için 3 günlük yoldan geldi. Ata vatanımızdan ana vatanımıza hoş geldi. İnşallah burada yakılan bu ateş ve bağlanan çaput, dünya barışının ve Türk dünyasının birlikteliğinin tescili olur. İyi ki büyük bir aileyiz. Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.

Kılıç daha sonra bereket getirmesi için nar kırma ritüelini gerçekleştirdi.

Programda  Eski Çağ Tarihi uzmanı, yazar Bahtiyar Aydın da "Türk Kültüründe Nardugan, Akça, Yıl Dönümü Şenlikleri" başlığında bir sunum gerçekleştirdi. Aydın, Türklerin Nardugan Bayramı’nın Noel ya da Rus kültürüyle ilgisinin bulunmadığını söyledi. Nardugan Bayramı’nın Hristiyanlaştırılması için çeşitli metotların uygulandığını anlatan Aydın, çam ağacı, geyik, kış geceleri çocukları sevindirmek için hediyeler dağıtan 'Ayaz Ata' gibi sembollerin tamamının eski Türk kültüründen alınma olduğunu söyledi. Programda daha sonra Başkan Kılıç’a Kazak ve Türk dünyasına katkılarından dolayı geleneksel kıyafetler hediye edildi. Kutlama Kamilla Askenova ve Nikolay Barisov’un sahne aldıkları müzik dinletisinin ardından sona erdi. (HABER MERKEZİ)