Manş Denizi'nde batan göçmen teknesinin ilk kurbanı Kürt bir kadın: Daha iyi bir hayat arıyordu

Manş Denizi'nde batan göçmen teknesinde vefat edenlerden kimliği tespit edilen ilk kişi Maryam Amin isimli bir Kürt kadın oldu. Bir yakını "Hikayesi herkesle aynı: Daha iyi bir hayat arıyordu" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da İngiltere'ye geçerken Manş Denizi'nde boğularak ölen göçmenlerden birinin kimliği tespit edildi: Iraklı bir Kürt kadın, Maryam Nuri Mohamed Amin tekne batarken nişanlısı ile iletişim halindeydi. 

'KURTARILACAKLARINDAN EMİN OLDUĞUNU SÖYLEDİ'

İngiltere ile Fransa'yı ayıran Manş Denizi'nde göçmenleri taşıyan bir tekne geçtiğimiz hafta batmıştı. Kazada vefat eden 27 yolcu olmasına karşın kimliği tespit edilen ilk kişi Amin isimli bir Kürt kadın oldu. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Soran yerleşiminden olduğu açıklanan 24 yaşındaki Amin'in İngiltere'deki nişanlısı ile son ana kadar iletişim halinde olduğu ortaya çıktı. Nişanlısı, teknenin batmaya başladığı sırada Amin'in kendisine 'kurtarılacaklarından emin olduğunu' ilettiğini söyledi ve GPS üzerinden Amin'in konumunu takip edebildiğini ekledi. 

'DAHA İYİ BİR HAYAT ARIYORDU'

İki kişi hariç teknede bulunan herkesin boğularak öldüğü biliniyor. Ölenler arasında biri hamile olmak üzere altı kadın ve üç çocuk da bulunuyor. Kurtulan iki kişi ise Fransa'da tedavi gördüğü hastaneden taburcu edildi.

Amin'in ailesi ise cenaze töreni için kızlarının cansız bedeninin kendilerine geri getirilmesini talep ediyor. Bir yakını: "Hikayesi herkesle aynı: Daha iyi bir hayat arıyordu. Amcalarından biri benim en yakınlarımdan olur. Babam siyasi tutsakken bize yardım etmişliği var. Ama ailenin çok trajik bir hayatı var" ifadelerini kullandı.    

BBC'ye konuşan Maryam'ın en yakın arkadaşı Imann Hassan ise şunları söyledi: "Kürdistan'ı terk ettiğinde çok mutluydu, kocasıyla buluşacağına inanamıyordu. Nişan kutlamasının olduğu gün bana 'senin yakınında bir evim olacak, birlikte yaşayacağız' diyordu." Hassan, tüm dünyaya 'kimsenin böyle ölmeyi hak etmediği' mesajını vermek istediğini söyledi: "Dha iyi bir hayatı yaşamak için çabaladı, İngiltere'yi seçti, ama öldü" dedi.

BALIKÇI TEKNESİ FARK ETMİŞTİ

Manş Denizi'ndeki olayda vefat eden pek çok Kürt göçmenin olduğu düşünülüyor. Erbil'den yayın yapan Rudaw sitesi, söz konusu göçmenlerin önemli bir kısmının Iraklı ve İranlı Kürtler olduğunu yazdı. IKBY Başbakanı Mansur Barzani de etkilenen ailelere destek mesajı verdi. 

Çarşamba günü bir balıkçı teknesinin deniz kıyısındaki insanları fark etmesi sonrasında İngiliz ve Fransız makamlar ortak arama başlatılmıştı. Fransız polisi şu ana kadar insan kaçakçılığı şüphesiyle beş kişiyi gözaltına aldı. Manş Denizi'ndeki göçmen krizi iki ülke arasında da gerilime sebep oluyor. (DIŞ HABERLER)