Mansur Yavaş: Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nü restore ediyoruz
Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümünde bir açıklama yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nün aslına uygun olarak restore edileceğini duyurdu.
DUVAR - Köy Enstitüleri'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle sosyal medyadan açıklama yapan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nü aslında uygun olarak restore edeceğini duyurdu.
"Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim miraslarından Köy Enstitüleri'ne sahip çıkıyoruz" diyen Yavaş, restorasyon için çalışmalara bugün başlandığını belirtti.
HASAN ALİ YÜCEL KURMUŞTU
17 Nisan 1940'da ilkokullara öğretmen yetiştirilmesi amacıyla açılan Köy Enstitüleri, Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından yönetildi. Tren yollarına yakın ve tarıma elverişli 21 bölgede kurulan Köy Enstitüleri'nde eğitim görenler hem örgün eğitim aldı hem de modern tarım teknikleri konusunda bilgiler edindi. Böylece tarımda verimliliğin arttırılması planlandı. Bu okullar sayesinde 1940 ve 1946 yılları arası 15 bin dönüm tarla tarıma elverişli hale getirildi ve bu tarlalarda üretime başlandı, 750 bin fidan dikildi, 1200 dönüm bağ oluşturuldu, 150 büyük çaplı inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 100 km yol, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 20 uygulama okulu ve 12 elektrik santrali yapıldı. 1946 yılında Hasan Ali Yücel'in bakanlık görevinden ayrılmasına kadar işlevli olan okullar Reşat Şemsettin Sirer'in bakanlığında Köy Öğretmen Okulları'na dönüştürdü. Köy Öğretmen Okulları da 27 Ocak 1954 tarihinde Demokrat Parti hükümeti tarafından kapatıldı. Enstitüler ayrıca çok sayıda yazar ve sanatçı da yetiştirdi.
Cumhuriyet tarihinin en önemli eğitim miraslarından Köy Enstitüleri'ne sahip çıkıyoruz.
— Mansur Yavaş (@mansuryavas06) April 17, 2021
Belediye meclisimizde aldığımız kararla, Köy Enstitüleri'nin Kuruluş Günü'nde Hasanoğlan Köy Enstitüsü'nü tarihi dokusuna uygun şekilde restore etmek için bugün proje çalışmalarına başladık. pic.twitter.com/E4QAV6B6DR