Mantar zehirlenmeleri: Neye dikkat etmeli, hangi türler yenmemeli?
Türkiye'de son dönemde sıkça yaşanan mantar zehirlenmeleri 4 can aldı. Uzmanlar, doğada yetişen mantar türlerine ve zehirlenme durumunda yapılacakları anlattı.
DUVAR - Son günlerde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde birçok kişi mantar zehirlenmesi sebebiyle hayatını kaybetti veya yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Uzmanlar, mantar zehirlenmelerinde ilk 3 güne dikkat çekiyor.
Son 15 günde çeşitli illerde mantar zehirlenmesi sebebiyle 4 kişi öldü, 10 kişi ise yoğun bakımda tedavi görüyor.
DHA'nın aktardığı bilgilere göre, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde geçen ay zehirlenme vakalarının tedavisi için toksikoloji yoğun bakım ünitesi açıldı. Mantar zehirlenmelerinde kritik hastalar da buraya naklediliyor. Hastanede görevli Prof. Dr. İlgin Özden, ilk üç güne dikkat çekti. Özden, "Belli bir eşik aşıldığı zaman kendini iyi sanan bir hasta 3'üncü günde çok ağır bir tabloya gidebiliyor ve acil karaciğer nakli gerekebiliyor" dedi.
Prof. Özden, doğadan bilinçsizce toplanan mantarların vücuda verebileceği zararları sıralayarak şöyle konuştu:
"Bilinçli bir toplama yapılmadığı zaman içinde mide bağırsak sistemini etkileyen, ishal ve kusma yapan zehirler olan mantarlar. Böbreğe zarar veren zehirler içeren mantarlar. Sinir sistemini etkileyip sanrılara, havalelere sebep olabilen zehirler içeren mantarlar toplanıp tüketilebiliyor. Kemik iliği etkilenebiliyor, kan dolaşımında bozukluklar olabiliyor. Şu anda en çok gündemdeki konuların biri de karaciğer ağır hasar görebiliyor. Karaciğer hasarı çok sinsi. Başlangıçta bir şey olmuyor. Belli bir eşik açıldığı zaman kendini iyi sanan bir hasta 3'üncü günde çok ağır bir tabloya gidebiliyor ve acil karaciğer nakli gerekebiliyor."