Soylu: Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi

Merkez üssü Maraş olan ve 10 ilde yıkımı yol açan depremlerde vefat edenlerin sayısı 39 bin 672 oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde ölü sayısı 39 bin 672'ye yükseldi.

CNN Türk canlı yayınına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem sonrasındaki çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Soylu, "Depremin ilk meselesi arama kurtarmadır. Sadece arama kurtarma yapılan bina sayısı 20 binin üzerindedir. 82 bina da ağır hasar kodu konulmuştur. 10 ilde yaptığımız hasar tespitlerinde hemen hemen yarı orandayız. Tabii bununla birlikte aynı zamanda şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızı kaybettik" dedi.

SOYLU GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

"05.05'te AFAD merkezindeydik. İlk yaptığımız uluslararası 4'üncü seviyeye çıkmaktı. Türkiye'de 5.45'te bu illere destek olacak tüm illere çağrıya çıkıldı. Araç gereç, gönüllü çağrısına çıkıldı. Birçok bakanımızla hangi illere gideceğimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza arz edip, adım atılması sağlandı. Kahramanmaraş havalimanına inmek istedik inemedik. Gaziantep Havalimanı'na zorlayarak inebildik. Kahramanmaraş'ta gördüğüm ilk manzarada dedim ki, Allah böyle felaketi kimseye yaşatmasın. Trabzon Caddesi'ydi ve insanlar yardım istiyordu" dedikten sonra Soylu gözyaşlarını tutamadı.

'İKİNCİ DEPREMDE ÖNÜMÜZDEKİ ARABA TAKLA ATTI'

İlk depremin merkez üssü Pazarcık ilçesine gitmeye çalışırken ikinci depremin olduğunu dile getiren Soylu, "Önümüzdeki bir araba takla attı. Ondan sonra tekrar şehre dönüp oradaki hem arama kurtarma çalışmaları hem diğer süreçleri takip etmeye çalıştık" diye konuştu.

1999 Gölcük Depremi'nden itibaren deprem hazırlıkları yapıldığını belirten Soylu, "Devletin gücünün nasıl olabileceğini ortaya koymaya çalışıyor. Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi. Fakat Kahramanmaraş hattı da bizim için önemli alanlardan bir tanesiydi. Mersin Akkuyu Nükleer Santrali dahil olmak üzere 97 bin deprem tatbikatı yaptık. 650 bine yönelik afet gönüllüsü oluşturduk" ifadelerini kullandı.

'ULUSLARARASI ÇAĞRIYA 3-5 DAKİKA İÇİNDE KARŞILIK ALDIK'

"Kapasite anında harekete geçirildi" diyen Soylu, "Bu hazırladığımız kapasite jandarmasından, polisine kadar TSK'dan DSİ'sine kadar bütün arama kurtarma ekiplerimize kadar uluslararası sisteme kadar. Biz saat 5.30'da uluslararası sisteme çağrıya çıktık, 3-5 dakika içinde çağrıya karşılık aldık. Buraya ulaşabilenler 18-19 saatte ulaştılar. Türkiye'nin her tarafından anında yönlendirdi. Nurdağı yolu farklı noktaya gelmiş. Ankara-Konya arası kapanmış hem hava şartları hem yol şartları. Bu depremin büyüklüğü, etkisi, bu depremin yıktığı binalar ve bu depremin özellikle yıktığı fay hattı ve havalimanlarının kapalı olması, telefonların çekmiyor olması, hava şartlarının ciddi şekilde etkilemesi bir zaman diliminde alana ulaşmayı zorlandırdı. Ama o insanlar yola çıktı" dedi.

'PANİK HAVASI YAŞAMADIK'

Depremin ardından çalışmalar yürütülürken panik havası yaşanmadığını söyleyen Soylu, "Bütün arkadaşlarımız her yerde aynı çabayı sevk etmek için büyük çaba sarf etti. Hiçbirimizde panik, neyi nasıl yapacağız anlayışı olmadı. Üzüntülüyüz. Burada ciddi kayıplar yaşadık. Bu deprem değil başka bir şey. Antakya'yı gelip gördük. Antakya'daki yıkım oranı yüzde 51. Vatandaşlarımız elbette burada yaşananları görüyorlar. Ama içinde yaşamak başka bir şey. İçinde yaşayanların nasıl bir travma yaşadıkları başka bir şey. Burada elbirliğiyle hareket edilmesi lazım" şeklinde konuştu.

'YARDIMLAR 1 YIL DAHA DEVAM ETMELİ'

Depremzedeler için yardımların ne kadar daha sürmesi ve bölgede nelere ihtiyaç olduğu sorusu üzerine Süleyman Soylu, "Yardımların 1 yıl boyunca devam etmesi lazım. Bu süreç 1 yıl sürecek. Özellikle gıda. İnsanlar çadırlarda konteyner kentlerinde yaşayacaklar. Dolayısıyla buralardaki aşevlerinin tahkim edilmesi lazım. İnsanlar çalışamayacaklar, kuru gıdaya hijyen malzemelerine ihtiyaç olacak. Giysiye, ayakkabıya ihtiyaç var ama ikinci el değil. Çünkü bu ikinci ellerin burada tekrar temizlenip insanlara verilmesi olanağı yok. İmkanı olanlar yeni giysi ve ayakkabı alabilirler" yanıtını verdi. 

'BÖLGEDE GÜVENLİĞİ SAĞLADIK, SADECE HATAY'DA 13 BİN JANDARMA GÖREVLİ'

Yağma iddialarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Soylu, "Hiçbir yerde yağma söz konusu değil. Yağma nasıl olur, herkes cinnet halindedir, bir yere girer dağıtırlar. Böyle bir görüntü yok. Bir iki yerde şöyle bir şey oldu: Bölgeye giden çadırları durdurup buraya getir demiş, onlar da durmamışlar. Mala karşı olaylar oluyor. Hırsızlık olayları daha önce de vardı. İhbarların yüzde 99'u asılsız. Sadece Hatay'da 13 bin jandarma görevli. Bütün illerimizden bekçi takviyesi yaptık. Biz güvenliği sağladık. Kamu düzeni, kamu sağlığı bizim temel prensibimizdir. Maraş'ta bir ayakkabı satıcımızın camı kırıktı kimse bir şey almadı. Hırsızlık varsa ruhunda bunu her zaman yapıyor" dedi.

'YIKILAN BİNALARLA İLGİLİ 80'DEN FAZLA KİŞİ TUTUKLANDI'

Yıkılan binaların müteahhitleri ve soruşturmalara da değinen Soylu, "80'in üzerinde tutuklama gerçekleşti. Sorumlular elbette yargı önünde hesap verecektir" diye konuştu. 

'HAZ ETMEDİĞİM PARTİNİN BELEDİYESİNE DE 'ÇADIR KURABİLİRSİN' DEDİM'

Soylu, “Kendimin haz etmediği, terör örgütü ile ilişkilendirdiğim bir partinin belediyesine de 'Burada çadır kurabilirsin, engellemiyorum' dedim” ifadelerini kullandı.

(HABER MERKEZİ)