Maraş, Türkiye'nin deprem haritasını nasıl etkiledi?
Prof. Dr. Okan Tüysüz, ülkenin deprem haritasını değerlendirerek "Kırılan fayların uç kesimlerinde gerilme transferi (tetikleme) nedeniyle yeni depremler de beklenebileceğini gösteriyor" dedi.
DUVAR - Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin deprem haritasını değerlendirerek yaşanan depremlerin haritayı nasıl etkilediği sorusuna cevap verdi. Ayrıca Prof. Dr. Tüysüz, Maraş depremlerinin kendine has özellikleri olduğunu belirterek "Yapılan bazı çalışmalar her iki depremde kırılan fayların uç kesimlerinde gerilme transferi (tetikleme) nedeniyle yeni depremler de beklenebileceğini gösteriyor" dedi.
AA'ya değerlendirmelerde bulunan Tüysüz, Maraş depreminin kendine has özelliklerini 3 soruda anlattı.
TÜRKİYE'NİN DEPREM HARİTASINI NASIL ETKİLEDİ?
Depremin nasıl olduğu ve bundan sonra bizleri nelerin beklediği önemli gündem konularından biridir. Depremin üzerinden 6 gün geçmiş olmasına rağmen depremin çok geniş bir alanda etkili olması nedeniyle ve yer yer kar örtüsü tarafından gizlendiği için yüzeyde meydana gelen deformasyonlar henüz tam olarak ortaya konulmamış olup bu konudaki araştırmalar sahada devam ediyor.
Gerek ilk veriler gerekse artçı depremlerin dağılımı Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde 350 kilometre, Çardak Fayı üzerinde ise 150 kilometrelik bir alanın etkilendiğini gösteriyor.
(Fotoğraf altı: Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde deprem esnasında gelişen yüzey kırığı yolu 3 metre kadar sol yöne doğru ötelemiştir.)
İlksel çalışmalar 7,7'lik depremi yaratan faydaki yırtılmanın Pazarcık-Narlı civarından başlayarak Çelikhan'a doğru, daha sonra da Kırıkhan civarından Türkoğlu'na doğru geliştiğini işaret ediyor.
Sahada bu yazının hazırlandığı zamana kadar geçen süreçte 3 metre civarında ötelenmeler belirlendi. Uydu görüntüleri kullanılarak hazırlanan deformasyon haritalarında Kırıkhan'dan Erkenek'e kadar Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ana kolu üzerinde 250 kilometrelik bir kesimin deprem esnasında kırıldığı belirlendi.
Deprem dalgalarının incelenmesi sonucunda bu kırılmanın birkaç fay parçasının birlikte kırılması sonucunda geliştiği anlaşılıyor. Ancak bu konunun detaylı olarak araştırılması gerekiyor.