Maraşlılar Bakanlığa seslendi: Yeni santral için onay vermeyin

Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Afşin A Termik Santrali'nde planlanan iki yeni ünite için Çevre Bakanlığı’na seslenerek ÇED raporuna onay verilmemesi için çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş’ın Afşin ilçesinde bulunan Çelikler Holding’e ait Afşin-Elbistan A Termik santraline eklenecek yeni ünite için Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na seslenerek Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna onay verilmemesi için çağrıda bulundu.

Afşin-Elbistan’ın bir termik santral daha kaldırabilecek durumda olmadığını dile getiren Afşin-Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat, "Halkımız endişeli. 40 yılı aşkın süredir havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirleyen termik santrallere bir yenisinin daha eklenmesi buradaki halk sağlığını hiçe saymaktır. Bilimsel çalışmalar son 20 yılda buradaki kanser vakalarının 8 kat arttığını gösteriyor. Bu gerçekleri görmezden gelmeden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED başvurusunu geri çevirmesini bekliyoruz" dedi.

Dalkanat sözlerine şöyle devam etti:

“50 yıl önceki gibi elektrik üretimi için kömüre mahkum değiliz, enerjide bağımsızlığımızı sağlayacak, ucuz ve temiz seçeneklerimiz var. Örneğin, bugün güneşten elektrik üretmenin maliyeti megavat saat başına 39,1 ABD doları iken yerli kömürden elektrik üretmek megavat saat başına 61,6 ABD dolara mal oluyor. Ayrıca, deprem sonrası toparlanmaya çalışan ilçemiz için çatı ve arazi tipi güneş santralleri istihdam ve kalkınma seçenekleri de sunuyor.

Enerjiyi çok farklı yollardan elde edeceğimiz gibi daha fazla istihdam yaratacağımız imkanlar da oluşturabiliriz. Kaldı ki dünya kömürden çıkmaya hazırlanıyor, biz de ülke olarak söz vermişiz 2053'te tüm kömürlü santralleri kapatacağız demişiz. V. ve VI. Ek ünitelerin çalışma takvimi bu plana göre hiç de uygun gözükmüyor. Çok kısa bir süre sonra kapatmak zorunda kalacağımız bir proje için hem maliyet hem de çevresel kayıplarımız açısından uygun bir yatırım olmayacağı çok açık.”