Mardin'de mısır üretimi yüzde 75 düştü

Kızıltepe Hububat Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin ovasında geçen seneye oranla mısır ekiminde yüzde 75 azalma olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kızıltepe Hububat Merkezi ve Mardin Toplumsal Dayanışma Federasyonu Başkanı Mehmet Şerif Öter, mısır ekiminin yüzde 75 oranında düştüğünü açıkladı. Son 15 yıldan bu yana Mardin ovasında buğday, arpa ve kırmızı mercimek hasadından sonra ikinci ürün olarak üretimi gerçekleşen mısır ekiminin geçen seneye göre yüzde 75 daha az ekildiğini söyledi. Bunun nedeninin girdi maliyetlerinin yüksek olması ve alım fiyatının düşük açıklanması olduğunu ifade eden Öter, "En önemli neden ise yer yer 500-600 metre derinliğe ulaşan yeraltı kuyulardan su çekmek için kullanılan elektrik paralarını ödeyemez duruma gelen çiftçilerimizin ne yazık ki kitlesel bir şekilde üretimden vazgeçtiklerini görüyoruz" dedi.

Devletin ikinci ürün mısır ekiminin gelişmesi için Mardin bölgesinde kurulan yüzlerce tesise teşvikler, hibeler sağladığını belirten Öter, "Mardin ovamızda 2024 yılı ikinci ürün mısır üretiminde en az dörtte üç kayıp söz konusudur. Rakamsal olarak bir buçuk milyon ton civarında kayıp demektir." dedi. 

Kangren haline gelen bu sorunun kökten çözüme kavuşmasının tek çaresinin GAP kapsamında bulunan ve çalışmaları ağır giden Mardin Su Depolama Göleti'nin biran önce  tamamlanması gerektiğini belirten Öter, 49 yıldır bitirilemeyen bu projenin bitirilmesi talep etti. Öter, çiftçinin kuyularda kullandığı elektrik borcundan kurtulması gerektiğini söyledi.

Etiketler kızıltepe mısır