Marie Curie ve Pierre Curie'nin kır evi satılıyor

Polonya başbakanı Mateusz Morawiecki hükümete talimat verdi: Polonya, Marie ve Pierre Curie çiftinin Paris yakınlarındaki kır evini satın alacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanı Marie ve Pierre Curie çiftinin Paris yakınlarındaki Saint-Rémy-lès-Chevreuse’de bulunan kır evi satışa çıkarıldı. Onarım masraflarıyla fiyatı yaklaşık bir milyon euro olan evi Polonya hükümeti satın almaya hazırlanıyor.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, birkaç hafta önce satışa çıkarılan evin Polonya devleti tarafından satın alınacağını duyurdu. Morawiecki, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, evin Polonya tarihinin bir parçası olduğunu söyleyerek Dışişleri Bakanı ile Paris’teki Polonya Büyükelçiliğini evi satın almak için gerekli girişimleri yapmakla görevlendirdi.

POLONYA, EVİ MÜZE YAPACAK

Polonya, radyoaktivite üzerine çalışmaların öncüsü olan çiftin adına kır evinde bir müze oluşturmayı planlıyor. 1890 yılına doğru inşa edilen 120 m2'lik ev, Pierre Curie’nin radyoaktivite konusundaki çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülü'nü almasından bir yıl sonra, 1904'te çift tarafından ikinci bir ev olarak satın alındı. Kır evi, Pierre Curie’nin 1906 yılında Saint-Rémy-lès-Chevreuse-Paris yolunda trafik kazası geçirerek ölmesine kadar çiftin mülkiyetinde kaldı. 

Evin sahibi görünen emlak şirketinin Genel Müdürü Daniel Cazou-Mingot, “Pierre ve Marie Curie, 1904 ile 1906 yılları arasında hafta sonları, Paskalya tatilleri ve dinlenmek için buraya gelirmiş. Anlatılanlara göre, Curie çifti bu evde hiç bilimsel çalışma ya da deney yapmamış” dedi. Fiyatı 790 bin euro olarak belirlenen 130 yıllık evin yenileme çalışmaları için yapılacak masraf da göz önüne alınırsa fiyat 1 milyon euroya çıkıyor.

Yıpranmış bir görünümü olan taş evin içinde, Fransa’da Belle Époque dönemini yansıtan duvar kağıtları, Prusya tarzı mutfak ocağı ve Marie Curie tarafından boyandığı söylenen tavanı bulunuyor. Daniel Cazou-Mingot, “Bu evin bir ruhu var ama durumu göz önüne alındığında herkese hitap etmiyor. Onu satın almak için bir gönül bağı, özel bir hassasiyet olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Polonya’da iktidarda bulunan Hukuk ve Adalet Partisi üyesi Milletvekili Jacek Saryusz-Wolski, “Polonya, Maria Skłodowska-Curie’nin evini satın almalı ve Büyük Polonyalıya ithaf edilen bir müzeye dönüştürmeli” dedi. (Ajans Bizim)