Mariupol'da geçici ateşkes uygulanamıyor: Sivillerin kentten ayrılması engelleniyor

Rusya'nın Mariupol kentinde "sessizlik rejimi" olarak duyurduğu geçici ateşkes ve insani yardım koridoru açılması kararı devam eden çatışmalar nedeniyle uygulanamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'nın Donbass bölgesinin liman kenti Mariupol'da bu sabah Rusya tarafından "sessizlik rejimi" adıyla geçici ateşkes ilan etme girişimi sonuçsuz kaldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalarda, Mariupol'dan Rusya'ya sivil geçişlerin Ukraynalı milliyetçi gruplar tarafından engellendiği ve kentte bir apartmanın çökmesi sonucu yüzlerce kişinin enkaz altında olabileceği belirtildi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Yardımcısı Kiril Timoşenko, yaptığı açıklamada, Rusya’nın daha önce insanları tahliye etmek için varılan ateşkes anlaşmasına uymadığını savundu. Timoşenko, bu nedenle Mariupol ve Volnovaha kentlerinde tahliye operasyonunu durdurduklarını ifade ederek, “Rus tarafı ateşkese bağlı kalmıyor, Mariupol’e ve çevresine ateş açmaya devam ediyor” dedi.

'İNSANİ DURUM HIZLA KÖTÜLEŞİYOR, SİVİLLER KENTTEN AYRILAMIYOR'

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Ulusal Savunma Yönetim Merkezi Başkanı Mikhail Mizintsev, bölgedeki gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, "Ne yazık ki insani durum hızla kötüleşiyor. Ukrayna halkı için mevcut feci durumu istikrara kavuşturmak için mümkün olan tüm önlemleri alıyoruz. Ancak Mariupol ve Volnovakha'dan sivillerin tahliyesi Ukraynalı milliyetçi gruplar tarafından engelleniyor" açıklaması yaptı.

Rus yetkili, "Rus Silahlı Kuvvetlerinin mevzileri sabah 10:08'de Mariupol'dan bombalandı ve Volnovakha'dan sabah 10:11'den 10:21'e kadar sürekli ateş açıldı. Mariupol'da saat 10:39'da bir konut binası havaya uçtu, enkaz altında yaşlılar ve çocuklar da dahil olmak üzere 200 kadar kişi olabilir" dedi.

'MARİUPOL KENTİNDE APARTMAN ÇÖKTÜ, SİVİLLER ENKAZ ALTINDA'

Rus haber ajansı Interfax ise yayınladığı haberde "Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin, Mariupol'da bir patlamanın ardından sivillerin kaldığı bir apartmanın çöktüğünü açıkladı. Yaklaşık 200 kişi enkaz altında. DPR patlamadan Azov Tugayı'nı sorumlu tutuyor" ifadelerine yer verdi. Habere göre, Donetsk yetkilisi Basurin, Mariupol’deki patlamanın insani koridorların açıldığına dair bilginin gelmesinin ardından meydana geldiğini belirtti.

Basurin, "Azov Taburu binalarda patlayıcı düzenekler hazırlıyor. Patlama, Mariupol’un doğusunda yaşandı. İnsani koridorun sabah saat 10’dan itibaren açıldığına dair duyuru yapıldıktan hemen sonra meydana geldi. İnsanlar hala enkaz altında bulunuyorlar" diye konuştu.

'RUSYA'NIN SALDIRILARI NEDENİYLE ATEŞKES UYGULANAMIYOR'

Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı ise sivillerin tahliyesi sürerken Rusya'nın şehri vurmaya devam ettiğini söyledi. Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov, BBC'ye yaptığı açıklamada,  “Rusya bizi bombalamaya ve silah kullanmaya devam ediyor, bu delilik. Mariupol’da bir ateşkes yok, vatandaşlarımız kaçmaya hazır ancak saldırıdan ötürü bunu gerçekleştiremiyor” ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Mariupol ve Volnovakha kentlerinde 'insani koridorlara' izin vermek için  Moskova saatiyle 10.00'da atış yapmayı durduracaklarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler mariupol ukrayna rusya