Erdoğan'dan Rutte'ye 'Gümrük Birliği' çağrısı: Destek bekliyoruz

Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü. Erdoğan "AB'nin Türkiye'yle ilişkilerini hakkaniyet ve stratejik perspektifte ele alması noktasında Hollanda'nın desteğini bekliyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüştü. 

Vahdettin Köşkü'nde gerçekleşen görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.

Toplantının ardından Erdoğan ve Rutte, ortak basın toplantısı düzenledi. 

Basın toplantısında konuşan Erdoğan, “Türkiye-Hollanda Dostluk Anlaşması'nın 100'üncü, iş gücü anlaşmasının ise 60'ıncı yılını idrak ediyoruz. Böyle bir dönemde gerçekleşen, ikili ilişkilerimiz açısından ayrı bir anlam taşıyor. Tabii ikili münasebetlerimizin geçmişi 400 yılı aşmaktadır. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. İkili münasebetlerimizi daha ileri seviyelere taşıma kararlılığımızı teyit ettik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda, Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcı ülke konumundadır. Girişimcilerimiz ise Hollanda'da 6 milyar avro değerindeki yatırımlarıyla yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlıyor. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu. Bu rakamı ilk aşamada 15 milyar dolara, ardından da 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Savunma sanayi, yeşil ve dijital dönüşüm ile enerji sektörlerinde tesis edeceğimiz yeni ortaklıklar bu hedefe ulaşmamıza yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

'HOLLANDA'NIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ'

Erdoğan, “Avrupa Birliği'yle Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik çalışmaların bir an önce başlatılması önemlidir. Türkiye olarak buna atfettiğimiz ehemmiyete, görüşmemizde bir kez daha dikkat çektim. Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle ilişkilerini hakkaniyet ve stratejik perspektifte ele alması noktasında Hollanda'nın desteğini bekliyoruz. Sayın Başbakanla, başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında da fikir alışverişinde bulunduk. Gazze'de devam eden katliamların durdurulması ve kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımların Gazze'ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla bölgeyle temaslarında ateşkes, barış ve istikrar için gereken adımların atılması yönündeki beklentilerimizi vurguladım. Terörle mücadele konusu da istişarelerimizin en öncelikli başlıklarından biriydi. Türkiye'nin bölücü terörle mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerimizin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK'nın saldırılarında kurban verdik. Müttefiklik hukukuna uygun biçimde PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim" dedi.

RUTTE: ÖNEMLİ ROL OYNUYORSUNUZ

Görüşmede, gündemde yer alan konuların ele alındığını söyleyen Rutte ise ikili nitelikte konular olduğunu ancak jeopolitik önem taşıyan meselelerin de konuşulduğunu kaydetti. Rutte, "Türkiye belirleyici bir rol oynuyor. Bunu yaparken de Gazze'deki durumu çözmeye yönelik çabalar sarf ediyor. Aynı zamanda Ukrayna'daki bu korkunç savaşla ilgili de çabaları var. O bakımdan siz önemli bir rol oynamaktasınız" diye konuştu.

Rutte, Türkiye ve Hollanda ilişkilerinin uzun yıllara dayandığını dile getirerek, görüşmede Gazze ve Ukrayna dahil olmak üzere birçok meselenin konuşulduğunu aktardı.

NATO Genel Sekreterliğine adaylığının söz konusu olduğunu söyleyen Rutte, şunları kaydetti:

"Türkiye NATO'da çok önemli bir müttefik. ABD'nin ardından Türkiye NATO bünyesindeki en büyük ikinci askeri gücü temsil ediyor. Türkiye zorlu bir bölgede, zor komşuları olan bir coğrafyada yer alan bir ülke. Maalesef gündeminde terörizm var. Bütün bu bölgede ve genel transatlantik ilişkilerinin istikrarı bakımından NATO'nun güney kanadının Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin liderliğine ihtiyacı var."

Rutte'nin Jens Stoltenberg'in ekim ayında görevi bırakmasının ardından NATO Genel Sekreterliği için Erdoğan'ın desteğini isteyeceği ifade edilmişti. Bloomberg'e konuşan bazı Türkiyeli yetkililer de Erdoğan'ın kararını Rutte ile görüştükten sonra vereceğini söylemişti.

 

(HABER MERKEZİ)