Markette KDV indirimi tepkisi: Yok öyle dünya, farkı ödeyin

Marketler ve bakkallar KDV indirimine tepkili: “Ben 500 bin liralık malı yüzde 8 KDV ile aldım. Bir o kadar da depoda var. Bana diyorlar ki 35 bin lira zarar yapacaksın. Devletin kerizi biz miyiz?"

Gezdiğimiz zincir marketlerde KDV indirimi alışverişe yansırken (solda), market ve bakkallarda yüzde 8 KDV (sağda) alınmasına devam ediliyor...
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gıdada vergi indirimine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararına göre KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirildi. Bugünden itibaren geçerli olan indirimler için zabıta ve Ruhsat Denetim Müdürlüğü ekipleri marketlerde KDV denetimi yaparken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, "indirim yapmayanların bunu ağır ödeyeceklerini" belirtti. 

'BENİM ZARARIMI KİM KARŞILAYACAK?'

Zincir marketlerden bugün yapılan açıklamalarda indirimin fiyatlara yansıtılacağı belirtilirken market sahipleri ve bakkallar verilen kararın ancak 3 ay sonra uygulanabileceğini söyledi: “Biz şimdi bütün mallarımızı bugüne kadar yüzde 8 KDV farkını ödeyerek aldık. Şimdi devlet bize diyor ki bu KDV'yi yüzde 1'e düşüreceksiniz. Benim farkımı, zararımı kim karşılayacak? Devletin kerizi biz miyiz?”

Bir markete mal vermek için gelen bir sucuk firmasının yetkilisi ise şu yanıtı verdi: “Biz fiyatı indirdik. Ancak bundan önce sattığımız malların yüzde 8 KDV farkını ödemiyoruz. Bu, marketlere de haksızlık. Marketlerin ellerindeki malları önceden aldıkları fiyattan satması gerekiyor. O mallar bittikten sonra yeni fiyatları revize edecek. Yoksa bu insanların zararını kim karşılayacak?”

'BANA DİYORLAR Kİ 35 BİN LİRA ZARARDAN SATACAKSIN'

Karara tepki gösteren bir başka market sahibi ise yeni fiyatlara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “İki gündür millet bize küfür ediyor. Kardeşim bize niye kızıyorsunuz? Biz niye istemeyiz? Ama bugüne kadar o malları yüzde 8 fiyat farkını ödeyerek aldık. Ben 500 bin liralık malı yüzde 8 KDV ile aldım. Bir o kadar da depoda var. Bana diyorlar ki 35 bin lira zarar yapacaksın. Yok öyle bir dünya. Farkımızı verin, fiyatı düşürelim. Ben bu yumurta kolilerini 36 liradan aldım. Devlet bana yüzde 25 kâr koyup satacaksın diyor. Yüzde 25 koysam 45 lira olacak. Ama ben sadece 3 lira kâr koydum. 39 liraya satıyorum. Şimdi devlet bana, '36 liraya aldığın binlerce koli yumurtayı yüzde 7 indirimden satacaksın' diyor. Bu zararı kim karşılayacak?”

'İNDİRİM YAPACAKSANIZ, TARLAYA BAKIN'

Devletin gıdada indirim yapması için en temel nokta olan tarlaya bakması gerektiğini belirten bir market sahibi de şunları söyledi: “Devlet sırtımızdan geçinemez. Zincir marketlere de gitse, bu mal üretilmiş ve devlet yüzde 8 farkını almış zaten. Devlet gelecek, o farkı geri ödeyecek ve sonra bu uygulanacak. Biz de bu malı alırken yüzde 8 farkını vermişiz. Satarken de yüzde 8 farkını veriyoruz. Hadi bunu öyle satmayız. Öncekilerin farkı ne olacak? Bu sistemin oturması için en az 2 ay geçmesi gerekir. Yani ben elimdeki malı satarım, yeni aldığım malları yüzde 1 KDV ile alırım, ancak öyle satarım. Gelsin cezalandırsınlar. Benim sırtımdan niye geçiniyorsun? Normalde bir firma ürünlerinde fiyat indirimi yaptığı zaman bana geliyor. Raflardaki mallarını sayıyor. Fiyat farkını bana ödüyor, sonra 'belirlediğim fiyattan satacaksın' diyor. Bizi günah keçisi ilan ettiler. Madem market pahalı satıyor, gel kapat marketi. Bunun tek çaresi var. En temeline gideceksin. Tarlaya, gübreye, mazota gideceksin. Sen bunlara bir şey yapmıyorsun, geliyorsun marketlere 'zarar edeceksin' diyorsun ve farkını da ödemiyorsun. Ortaya bir şey atıyorlar, halkı birbirine düşürüyorlar.”

 

 

Etiketler market bakkal kdv