Marmara Denizi Günü’nde 'Mercanların Senfonisi' şarkısı

İki yıldır Anadolu Efes ile Deniz Yaşamını Koruma Derneği'nin yürüttüğü “Denize +1 Nefes” projesi kapsamında müzisyen Mercan Dede, Mercanların Senfonisi eseriyle mercanlara dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliğin gelişimini desteklemek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Anadolu Efes tarafından bir dönüşüm projesi başlatıldı.

Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) iş birliğiyle 2022 yılında "Denize +1 Nefes" projesi hayata geçirildi. Proje ile denizlerin yağmur ormanları olarak nitelendirilen ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan mercanların korunması ve Marmara Denizi’ndeki su altı yaşamının ve biyoçeşitliliğin zenginleştirilmesi hedefleniyor.

Denize +1 Nefes’in ilk fazında dalgıçlar, doğal yaşamından kopmuş ve zarar görmüş mercanları Marmara Denizi’ndeki Tavşan Adası açıklarında kesin korunacak hassas alan ilan edilmiş olan bölgeye nakletti ve yeni mercan bahçeleri oluşturdu. Projenin ikinci fazında, nakledilen mercanların gelişimi ve yarattığı etkinin 7/24 canlı izlenebilmesi ve kayıt altına alınması için denizin 30 metre altına kamera sistemi kuruldu.

Üçüncü fazda sıra, Marmara Denizi’ndeki biyoçeşitliliğin sesine kulak vermeye geldi. Dalgıçların su altına yerleştirdiği ses kayıt cihazlarıyla canlıların sesi kaydedildi. Bu sesler, eko-akustik uzmanı ve ses tasarımcı sosyolog İpek Oskay tarafından analiz edildi. Deniz ve doğa dostu müzisyen Mercan Dede, bu kayıtlardan ilham alarak “Mercanların Senfonisi” eserine hayat verdi. Proje kapsamında bugüne kadar 840 saatlik ses, 155 dakika da görüntü kaydı alındı.

'MAVİYE OLAN TUTKUMUZLA MARMARA DENİZİ’NDEKİ MERCANLARA SES OLDUK'

Anadolu Efes CEO’su Onur Altürk, “55 yıl önce Anadolu topraklarında doğan ve bugün 70’ten fazla ülkeye ulaşan bir Türk şirketi olarak bu topraklara, denizlerimize, içinde bulunduğumuz ekosisteme katkı sağlamaya odaklanıyoruz. Maviye olan tutkumuzu da deniz ekosistemini iyileştirecek bir projeyle değere dönüştürdük. DYKD ile birlikte Marmara Denizi için harekete geçtik. Projemizin üçüncü fazında yolumuz doğa dostu müzisyen Mercan Dede ile kesişti. Marmara Denizi’nde kaydedilen ses ve görüntülerden aldığı ilhamla doğaya ve denizlere olan tutkusunu müthiş bir esere dönüştürdü ve Marmara’nın sesi oldu.” açıklamasında bulundu.

'MERCANLAR, DENİZLERİN AMAZON ORMANLARI'

Deniz Yaşamını Koruma Derneği Başkanı Volkan Narcı ise Marmara Denizi’nin zengin ekosistemini korumaya yönelik çalışmalar yaptıklarını ve Tavşan Adası’nın “kesin korunacak hassas alan” ilan edilmesinde önemli bir rol oynadıklarını belirtti. Narcı, “Projenin ilk fazında gerçekleştirdiğimiz mercan nakli sonrasında gözlem dalışlarının yanı sıra su altı izleme sistemimiz sayesinde mercan bahçesini 7/24 canlı izleyebiliyoruz. Bu Türkiye’de bir ilk. Bu projeyle Anadolu Efes ile biyoçeşitliliğin gelişimini desteklerken, deniz ekosistemi farkındalığının artması için çalışıyoruz. Anadolu Efes ile yaptığımız proje kapsamında oluşturduğumuz mercan bahçelerinin biyoçeşitliliğe katkısı hakkında da önümüzdeki dönemde bir akademik çalışma yapacağız” dedi.

'MERCANLARIN SENFONİSİ ESERİMDE MARMARA DENİZİ’NDEKİ SES VE GÖRÜNTÜLERİNDEN İLHAM ALDIM'

Müzisyen Mercan Dede, projeye olan katkısından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları paylaştı: “İnsan kaynaklı iklim krizi, bugünümüzü ve gelecek nesilleri tehdit ediyor. Denizlerimiz ve onların ekosistem taşıyıcıları olan mercanlar, büyük bir öneme sahip. Bu nedenle biyoçeşitliliği destekleyen bu projeyi çok değerli buluyorum. Anadolu Efes bu projeyle bana geldiğinde çok heyecanlandım. Marmara Denizi’nin sesini duyurmak için eşkina, ıstakoz, karides, yunus ve midye gibi birçok deniz canlısının ses ve görüntüsünden ilham alarak ‘Mercanların Senfonisi’ eserini ortaya çıkardım. Videodaki kaleydoskop tarzı görüntüler dünyanın bir yerinde yapılan en küçük iyiliğin bile farklı bir ekosistemi ne kadar önemli derecede etkileyebileceğini veya dönüştürebileceğini temsil ediyor. ‘Mercan candır’ diyoruz. Projenin mimarı Anadolu Efes ile Deniz Yaşamını Koruma Derneği’ne ve emeği geçen herkese minnettarız.”