'Marmara Denizi’ne bir hançer daha saplamak için çalışıyorlar'

Bursa Gemlik’te kurulu Marmara Kimya Sanayi’nin derin deşarj projesinin iptali istemiyle dava açıldı. Süreçle ilgili açıklamada “Marmara Denizi’ne bir hançer daha saplamak için çalışıyorlar” denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çok sayıda kurum, kuruluş ve bölgede yaşayanlar Gemlik’te bulunan Marmara Kimya Sanayii’nin derin deşarj projesinin iptali için dava açtıklarını duyurdu.

Süreçle ilgili bugün yapılan basın açıklamasında “Marmara Denizi can çekişiyor, felaket müsilajla su üstüne çıktı, kıyıları kapladı ve aylarca içimiz acıyarak izledik. Bu acı tabloya rağmen önlem alması gerekenler, aksine girişimlerle Marmara Denizi’ne bir hançer daha saplamak için çalışıyorlar” denildi.

Davayı, Bursa Barosu, Mimarlar Odası Bursa Şubesi, DOĞADER, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Başkan Yardımcısı Mert Dimili ve kişiler adına Avukat İsmail İşel açtı. Süreçle ilgili BAOB Demokrasi Meydanı’nda bugün davacılar ve akademik meslek odalarının temsilcileri ile CHP’li Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın ve Yüksel Özkan’ın katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. Grup adına basın açıklamasını Bursa Barosu Başkanı Avukat Metin Öztosun okudu. Açıklamada Marmara Kimya’nın derin deniz deşarjı projesine ilişkin ÇED başvurusunun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edildiği ve plan değişikliklerinin hızlı bir şekilde onaylandığı anlatıldı. 

‘DİRENÇSİZ YAPI’

Öztosun, projenin, bölgenin havasına, suyuna, toprağına, yıkıcı zararlar vereceğinin açık olduğunu belirterek “Derin deşarj olarak adlandırılan projenin esasen ‘derin’ deşarj olmadığı, 13 metre derinliğe yapılan deşarjın yüzeysel deşarja neredeyse eşdeğer olacağı, bunun da ortamdaki çözünmüş oksijenin iyice azalmasına neden olacağı bilimsel raporlarla ortaya konulmuştur” dedi. Gemlik Körfezi’nin, kapalı ve içyapısı gereği Marmara Denizi'nin genel durumundan da daha kötü bir durumda olduğunun altını çizen Öztosun, “Gemlik Körfezi 15 km eninde ve 35 km boyunda ortalama derinliği 110 metre olan yarı kapalı bir sistemdir. Gemlik Körfezi, Marmara Denizi ile hidrodinamik irtibatı zayıf, ortasında 100 m ve üzeri derinliklerde bir çukur olan, bu özellikleri ile de kirlenme ve ötrofikasyona dirençsiz bir yapıya sahiptir. Gemlik Körfezi'nin iç bölgesinde genel Marmara Denizi özelliklerine göre oldukça düşük hatta birçok noktada sıfır düzeyinde oksijen seviyesinin mevcut olduğu bilimsel raporlarla tespit edilmiş, bakanlık verileri tarafından da ortaya konulmuştur” diye konuştu.

'ANLAŞILMAZ VE KABUL EDİLEMEZ'

Öztosun özetle şöyle devam etti: “Havaların ve suyun ısınmaya başladığı 2021 yılı ilkbaharından itibaren Marmara Denizi sahillerinde başlayan, bilinen adıyla müsilaj-deniz salyası çevre felaketi adeta tüm bu süreci derinden etkilemiş, endişe verici bu felaket ortaya yepyeni bir durum çıkarmıştır. Zira mevzuatın etkin koruma sağlamadığı, denetimlerin de yetersiz kaldığı, ortada sahipsiz ve korumasız bırakılan bir Marmara Denizi’nin bulunduğu gelinen vahim tablodan bellidir” (HABER MERKEZİ)