'Marmara depreminin eli kulağında' diyen Gökçeoğlu'ndan tsunami uyarısı
Marmara depremine karşı uyarı yapan Prof. Dr. Gökçeoğlu, "Bu deprem ister 6,9 ister 7,2 olsun İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bandırma, hatta Tekirdağ'ı etkileme potansiyeline sahip" dedi.
DUVAR - Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, olası Marmara depreminde her zaman İstanbul'un gündeme geldiğini ancak depremin bölge illerinin tamamını etkileme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
AA'ya açıklamalarda bulunan Gökçeoğlu, zarar verme potansiyeline sahip doğa olaylarının, yapılaşma ve planlamadaki yanlışlar, mühendislik prensiplerinin yeterince veya hiç dikkate alınmaması sonucu afete dönüştüğünü vurguladı.
'NEREDE HANGİ TEHLİKENİN GELİŞEBİLECEĞİNİN FARKINDA OLMAK GEREKİR'
Özellikle depremlerin, afete karşı hazırlıklarını tamamlamayan, yoğun yerleşik nüfus ve ekonomik aktiviteye sahip bölgelerde gerçekleşmesi sonucu kayıp ve zararların arttığına dikkati çeken Gökçeoğlu, nerede hangi doğal tehlikenin gelişebileceğinin farkında olunması gerektiğini söyledi.
'PLANLAMA YAPARSAK DOĞAL TEHLİKE AFETE DÖNMEZ'
Gökçeoğlu, "Bu farkındalığa göre yapacağımız planlamalarla, seçeceğimiz yerleşimlerle, yapacağımız binalarımızla, kamu ve hizmet binalarımızla, demir yolu, kara yolu, otoyol gibi ulaştırma yapılarımızla; bunların altyapı sistemlerini, elektrik, kanalizasyon, su sistemlerini buna göre planlar, projelendirir ve yaparsak hiçbir doğal tehlike bizim için afete dönüşmez. Ufak tefek kayıplarımız olabilir ama afete dönüşmez" dedi.