Marmarisliler MUÇEV’in toplantısına engel oldu

Muğla’nın Marmaris ilçesinde mahkeme kararıyla iptal edilen ‘Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı’ projesi için yeniden ÇED süreci başlatıldı. Proje için düzenlenen toplantı tepki üzerine iptal edildi.

Proje için yapılan halkın katılım toplantısı, tepkiyle karşılandı.
Google Haberlere Abone ol

Esma Turan

MUĞLA - Muğla Çevre Vakfı Turizm Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) tarafından Marmaris'in Karaca Mahallesi Söğüt mevkiindeki, tekne-yat yanaşma yeri kapasiteli 'Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı' projesiyle ilgili bugün yapılmak istenen halkın katılım toplantısı tepkiler üzerine yapılamadı.

Toplantıya katılanlar, toplantının yapılmasının usulen mümkün olmadığı gerekçesiyle durumu protesto etti. Protesto üzerine yetkililer toplantıyı iptal etti.

'İTİRAZLARIN YER ALDIĞI DİLEKÇE İMZAYA AÇILDI'

Proje için 9 Eylül 2020’de Muğla Valiliği tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Marmaris Belediyesi, Muğla İdare Mahkemesi’ne kararının iptali ile yürütmenin durdurulması talepli dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, söz konusu proje için kararı iptal etti ve Danıştay 6. Dairesi de mahkemenin verdiği kararı onayladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aynı proje için ÇED sürecini başlattı ve 27 Eylül’de halk katılımı toplantısı için çağrı yaptı. Muhtarlıkta gerçekleşen toplantıya bölge halkı Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça, Gökova ile Menteşe Meclisleri ve Deştin Çevre Platformu temsilcileri katıldı. 

Ancak toplantı, usulen mümkün olmayacağı gerekçesiyle katılımcıların tepkisine neden oldu. Bunun üzerine toplantı iptal edildi. Konuyla ilgili Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’nce yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı. "Toplantıya başkanlık eden bakanlık temsilcisi, şirketin sunumuyla oturumu başlatmak istedi ancak Karacasöğüt sakinlerinin usul hakkındaki itirazlarını ısrarla dile getirmeleri üzerine yurttaşlara söz vermek zorunda kaldı. Projenin yaratacağı sonuçlardan yaşamları doğrudan etkilenecek yurttaşlar, ortak görüş olarak toplantıya konu proje tanıtım dosyasının halkı bilgilendirmek yerine yanıltmak için hazırlanmış bir içeriğe sahip olduğunu, bakanlığın böylesi bir dosya üzerinden ÇED sürecini başlatmasının mahkeme kararını tanımamak anlamına geleceğini ve suç teşkil edeceğini söylediler. Bu itirazların dayandığı mevzuatların da yer aldığı dilekçe, katılımcılar arasında imzaya açıldı ve bakanlık temsilcilerinin dilekçeyi tutanağa ekleyecekleri beyanı ile yetkililere teslim edildi.

Ancak katılımcılara bir örneğini vermek zorunda oldukları toplantı tutanağını halktan kaçırıp, toplantının gerçekleşmeme nedeni olarak ‘halkın bilgi almak istemediğini’ yazarak yeni bir usul kusuru ve görevi kötüye kullanma suçuna ortak oldular.”