Mars'ta tarihi gün: NASA'nın helikopteri uçtu

Tarihte ilk kez, bir diğer gezegende motorlu bir hava aracı kontrollü uçuş gerçekleştirdi. NASA'nın Mars'a gönderdiği minyatür helikopter Ingenuity, başarılı bir şekilde kalkış ve iniş yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Mars'a gönderdiği minyatür helikopter Ingenuity (Maharet), beklenen uçuşunu gerçekleştirdi. Helikopter Mars'ta başarılı bir şekilde kalkış ve iniş yaptı. Böylece tarihte ilk kez, motorlu bir hava aracı bir diğer gezegende kontrollü bir uçuş yaptı.

40 SANİYE SÜRDÜ, 3 METRE YÜKSELDİ

Uçuşun 40 saniye sürdüğü açıklandı. Helikopterin, planlandığı gibi yerden 3 metre yükselebildiği sanılıyor. 

NASA'DA BÜYÜK SEVİNÇ

NASA ekibi, helikopterin uçuşunun başarıyla gerçekleştiği haberini alınca büyük bir sevinç yaşadı. 

1.8 KG AĞIRLIĞINDA

Yaklaşık 1,8 kilogram ağırlığındaki helikopter, 18 Şubat'ta Mars'taki Jezero Krateri'ne inen Perseverance adlı uzay aracıyla taşınmıştı. Helikopterin 11 Nisan'da yapılması planlanan uçuşu, bir yazılım hatası nedeniyle ertelenmişti. NASA, bugünkü uçuş için de "Başarılı olamayabilir, yeniden deneyeceğiz" açıklaması yapmıştı.

Helikopterin ilk uçuş denemesinde yerden üç metre yükselip 30 saniye havada kaldıktan sonra inmesi, sonraki uçuşların daha karmaşık hale getirilmesi planlanıyordu. Zira uçuşun öncelikli amacı, söz konusu teknolojinin bir başka gezegende çalışabildiğini göstermek. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Mars helikopter maharet