Mayıs ayında 43 gazeteci 617 yıla kadar hapis istemiyle yargılandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi desteğiyle gazeteci davalarını derlediği raporu açıklandı. Rapora göre mayıs ayında 43 gazeteciye 617 yıla kadar hapis istendi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘Demokrasi için Medya/Medya için Demokrasi’ desteği ve 'Haberin Bedeli' adıyla yürütülen gazeteci davalarını raporlama çalışması mayıs 2021 raporu açıklandı.

24 AYRI DAVADA 43 GAZETECİ YARGILANDI

Korona virüsü salgını nedeniyle “tam kapanma” kararı alınan mayıs ayında da her gün birden fazla gazeteci, yaptığı haberler nedeniyle yargılandı. Raporlama çalışmasını yürüten gazeteci Hayri Demir tarafından hazırlanan rapordaki verilere göre; mayıs ayı boyunca İstanbul, Ankara, Van, Erzurum, Sakarya, Antalya, Batman ve Diyarbakır’daki 24 ayrı dava ile gazeteci yargılamalarına devam edildi. Bu davalarda en az 43 gazetecinin 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 240 yıl 9 ay 15 günden 617 yıl 2 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

SADECE BİR GAZETECİ BERAAT ETTİ

1-17 Mayıs tarihleri arasında 28 gazetecinin yargılandığı 12 ayrı duruşma salgın kapsamında ertelendi. Kapanma sürecinin sona ermesiyle birlikte 20 Mayıs tarihinden itibaren görülen 12 ayrı davada, 15 gazeteci hâkim karşısına çıktı. Kapanma sonrasında yargılanan gazetecilerden biri hakkında beraat kararı verilirken, tutuklu yargılanan bir gazeteci hakkında da tahliye kararı verildi. Bir gazeteciye ise bir yıl üç ay hapis cezası verildi. Aynı dönemde dört gazeteci hakkında ise yeni davalar açılırken, bir gazeteci de haber takibi sırasında gözaltına alındı.

 

HABERİN BEDELİ HAKKINDA

Uzun süredir gazeteci yargılamaları alanında çalışma yürüten gazeteci Hayri Demir, Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi projesi desteğiyle aylık raporlamalarla gazeteci davalarını kayıt altına alıyor. Her ay periyodik olarak yayımlanan raporlarla geride bırakılan ayda gazeteci davalarıyla ilgili tüm detaylar kamuoyuna aktarılıyor. Proje kapsamında “Haberin Bedeli-Yargılanan Gazeteciler Anlatıyor” söyleşi dizisiyle de yargılanan gazeteciler kendi hikayeleri anlatılıyor. (DUVAR)